Служители на Министерството на вътрешните работи (МВР) протестират пред Министерството на финансите (МФ) с искане за 10% увеличение на заплатите.

Организатор на демонстрацията е Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР). Протестиращи има и от други градове в страната, допълва БТА.

Снимка: БТА

Част от хората на протеста хвърлиха стотинки пред сградата на МФ. 

Снимка: БТА

Протестът ще продължи с шествие до Народното събрание. 

Движението е затруднено.

Снимка: БТА

МВР са получили 20% увеличение на заплатите през миналата година, така че тази година няма да получат увеличение на заплатите, заяви преди седмица министърът на финансите Асен Василев.

Снимка: БТА

Асен Василев забравя, че тези 20% не бяха увеличение, а компенсация за това, че 34 държавни администрации получиха увеличение на възнагражденията с до 30% за участието си в борбата с COVID-19, МВР го нямаше в този списък, обясниха протестиращи. Според тях не е редно Василев да сравнява служителите на МВР, които рискуват живота си, със служителите в администрацията.

От СФСМВР заявиха, че имат очаквания исканията им да бъдат гласувани при второто четене на закона за държавния бюджет на България за тази година. От синдиката казаха, че са разговаряли с представители на всички политически формации в Народното събрание и ще следят внимателно как гласува всеки един депутат, защото някои от народните представители са заявили, че подкрепят исканията им.

На днешния протест са били поканени представители на политическите сили в парламента и беше отправен призив, ако някой от тях е на демонстрацията, да излезе пред протестиращите и да говори, но никой не се появи.

Снимка: БТА

Към протеста на служителите на МВР се присъединиха и от Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация", откъдето искат увеличение на средствата за персонал с минимум 30% спрямо 2022 година.

Още снимки от полицейския протест ВИЖТЕ ТУК>>