Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) е в протестна готовност. Служителите настояват за минимум 10 процента увеличение на заплатите в новия бюджет.

От Синдикалната федерация на служителите в МВР обясниха, че не разбират и не харесват проекта за бюджет на страната. Според полицаите той не отразява действителността и усложняването на криминогенната обстановка у нас.

"Мигрантската криза си е мигрантска криза. Последиците от икономическата криза, която мина през Европа, до голяма степен предизвикана от войната в Украйна, също са си последици, а резултати и от двете е влошаване на криминогенната обстановка. Всичко това ни се отразява и то по крайно негативен начин. Финансовото ведомство изглежда е пропуснало да отчете тези факти", коментира председателят на синдикалната федерация Валентин Попов, цитиран от БНР. 

"С подкрепата, дадена от Министерския съвет на така предложения бюджет, ставаме свидетели на поредната гавра със служителите в МВР и сериозно подценяване не само на тяхната работа, но и на риска, на който са подложени", отбелязват от синдиката.

От синдикатите в МВР започват и предупредителни протести в цялата страна. Те ще са на 4 и 6 юли.

"В бюджет, в който отсъства поне 10% повишение на основните заплати във ведомството, е неприемлив за нас", каза още Попов.

Ако въпреки това не настъпят промени в проекта за държавен бюджет, от синдикалната федерация на служителите обявиха, че между двете гледания в парламента готвят национален протест.