Съпругата на актьора Николай Бинев почина на 30 декември на 77-годишна възраст след масиран инфаркт. Тя е пожелала да бъде кремирана и положена до съпруга й Николай Бинев, с когото бяха едни от най-ярките символи на Младежкия театър.

Сред хората, склонили глава пред голямото й сърце и таланта й, бяха Слава Рачева, Теди Москов, Владимир Пенев, Николай Николаев, сем. Стоянович, Христо Мутафчиев, Стефан Мавродиев, Аня Пенчева, Малин Кръстев, Георги Кадурин, Ути Бъчваров, Илка Зафирова, Цветана Манева и др. Те поднесоха съболезнованията си на сина й Велизар Бинев. От името на Министерството на културата букет поднесе зам.-министър Митко Тодоров, съобщи "24 часа".

"Отраснал съм с приказките на Домна Ганева", каза пред журналисти Христо Мутафчиев, който слушал в захлас приказките по радиото на актрисата.

Николай Бинев и Домна Ганева бяха известни и като една от най-сплотените и гостоприемни артистични двойки, в чиито дом са отрасли поколения актьори. За невероятната им ерудиция и за събиранията в дома им говориха всичките им приятели на сбогуване с Домна Ганева.

"Когато дойдох в София от Пловдивския театър, тя беше първата ми партньорка на сцената. В спектакъла, който играехме, ми беше любовница. Оттам тръгнаха вече многото приятни срещи и в театъра, и извън него", сподели актьорът Иван Златарев пред Дарик. "В къщата им с чичо Кольо, Николай Бинев, беше нещо като сборище. Събирахме се и ни беше страшно приятно. Събирахме се не да пием и ядем. Събирахме се, за да си говорим", разказа той.

"Те умееха да усещат таланта. Да го поощрят да върви напред. Около тях винаги имаше млади хора. Човек можеше да бъде сигурен, ще щом този човек е от кръга на Домна и Николай, то той със сигурност е талантлив. Когато дойдеше на представление в Малък градски театър "Зад канала", а тя често ни посещаваше, чувствах го като признание, че спектакълът се е получил. Приемах го като висша похвала на един истински театрал и много високо ценях нейната оценка", каза  режисьорката Бина Харалампиева.

"Светъл човек! Напоследък повече боледуваше, но никога не се оплакваше. Казваше ми, нали знаеш, че съм раздала ключовете за моята къща - който иска, да дойде", спомня си Слава Рачева. Тя допълва, че Домна и Николай са били сред най-големите интелектуалци между актьорите, с изключителни познания за култура и особено за музика.

Актьорът Георги Кадурин също пази спомени от дома на Домна Ганева и Николай Бинев: "Първо - Домна е изключителна актриса. Жалко, че още отдавна болестите направиха така, че не можеше да играе. Второто нещо, освен че е много голяма в театъра, тя и в моя личен живот е много голяма фигура. Няма да ви стигне лентата, ако трябва да разкажа какви вечери сме имали в тяхната къща. Това, което съм преживял аз, а и не само аз, го помниш за цял живот. Това си беше една допълнителна школа за това как се държиш в света въобще, с приятели, как се държиш в театъра, как придобиваш чувство за хумор. Лека й пръст на милата Домна".

В кариерата си Домна Ганева има близо 20 филма. Снимала се е в „Привързаният балон”, „Таралежите се раждат без бодли”, „Сиромашко лято”, „Вик за помощ”.
Била е част от трупите на театрите във Варна и Русе. Дълги години е играла на сцената на Младежкия театър, който днес носи името на съпруга й, който си отиде през 2003 г.
Домна Ганева е популярна и с участието си в множество аудио-драматизации на детски приказки.

Вижте снимки от поклонението