Супер самолетът на НАТО за ранно предупреждение E-3A (AWACS) бе показан днес на летище София.

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов е заяви, че днес е знаков ден, тъй като на летище София посрещаме един от самолетите на Компонента E-3A (AWACS) от състава на Силите за ранно предупреждение и контрол на НАТО.

Запрянов е казал това на летище София по време на статичния показ на самолета на НАТО E-3A, оборудван със система за далечно радиолокационно откриване и управление (AWACS), съобщиха от министерството.

"За нас това посещение е демонстрация на единството на Алианса, на България като член на НАТО и като част от общата система за противовъздушна отбрана на Алианса. Самолетите AWACS отработват действия по разузнаване и радиоелектронно управление на авиационните средства и в интерес на въздушната отбрана на България", е допълнил Запрянов.

По думите му посещението на самолет E-3A (AWACS) е символ на единството на страните-членки и усилието на България да модернизира своите Военновъздушни сили по изискванията на НАТО, както и израз на нашето желание да допринасяме за колективната отбрана и в областта на военновъздушния компонент.

"В сложната геополитическа обстановка изпълнението на задачите на Въоръжените сили на страните-членки на НАТО изисква повече колективни усилия и достатъчно ресурси, като същевременно се отчитат националните приоритети и особености. Самолетите Е-3А предоставят на Авиационния оперативен център (АОЦ) изключително ценна информация за въздушната обстановка, далеч извън покритието на нашите радари, осъществяват обмен на оперативна информация", е отбелязал заместник-командирът на Военновъздушните сили бригаден генерал Петьо Мирчев.

Посещението на самолет Е-3А се организира от Командването на българските Военновъздушни сили по инициатива на Обединеното военновъздушно командване на НАТО - Рамщайн, Германия, и е израз на ангажираността на Алианса към сигурността на Югоизточния регион на Европа.

Бригаден генерал Мирчев е посочил, че необходимостта от добра подготовка и взаимодействие между военновъздушните сили на страните-членки на НАТО не е самоцел, а резултат от новите реалности в стратегическата среда. Той отбелязва, че през тази година българските Военновъздушни сили ще участват в 12 съвместни учения и тренировки със съюзници от НАТО, които правят впечатление не само с по-големия брой участници, но и с по-голямата сложност на изпълняваните задачи.

"Системата Е-3А AWACS като част от Силите на НАТО за далечно радиолокационно откриване и управление е ключов елемент от мерките за гарантиране на сигурността на съюзниците от НАТО. Ние подкрепяме действията по възпиране и отбрана и даваме своя принос, като сили с висока степен на готовност, към водещите въздушни елементи на Силите за отговор на НАТО", е посочил в изказването си бригаден генерал Карстен Щойе - командир на компонента E-3A (AWACS) от състава на Силите за ранно предупреждение и контрол на НАТО в Гайленкирхен, Германия.

"Присъствието ни днес на международното летище София изпраща ясно послание: България е неотделима част от семейството на НАТО и ние, като съюзници, сме готови да се отбраняваме и не преставаме да бъдем бдителни", е заявил той.

Бригаден генерал Карстен Щойе е отбелязал, че след 2014 г. като част от мерките за гарантиране на сигурността на съюзниците са изпълнени повече от 1400 мисии и са осъществени 11 000 летателни часа в европейското въздушно пространство на НАТО.

Статичният показ на самолета на НАТО Е-3А "AWACS" са наблюдавали и участниците в тридневната планираща конференция на Силите на НАТО за далечно радиолокационно откриване и управление, която се провежда в България.