Сградите на т.нар. "Царски конюшни" в София продължават да тънат в разруха. Последният инцидент беше от миналия месец, когато мазилка падна от една от външните сгради, като за щастие тогава нямаше пострадали.

По темата се е активирал Институтът по опазване на недвижимо културно наследство и отново е започнал процесът по обявяване на сградата за недвижимо културно наследство, съобщи БНТ.

Вече има издадени предписания за аварийно укрепване и процедурата вече ще се движи не по Закона за устройство на територията, а по Закона за културното наследство.

Междувременно районната администрация на "Оборище", на чиято територия се намират сградите, инициира среща със собствениците. След инцидента беше издадено и предписание една от рушащите се сгради да бъде обезопасена.

Милена Алексиева, зам.-кмет на район "Оборище" обясни в "Денят започва", че МВР са спазили ангажимента си да обезопасят сградата, но са декларирали, че нямат възможност да я поддържат. Вътрешният министър е изпратил писмо, с което предлага сградата да бъде прехвърлена на частна или общинска институция, която да възстанови сградите и да ги поддържа.

Частният собственик също е декларирал готовност да съдейства.