Това съобщи пред „Фокус” министър Цветан Цветанов.
Откупът е бил поискан за джип БМВ Х6 с турска регистрация. Колата била открадната на 19 февруари от паркинг на столичен хотел. Автомобилът е бил без застраховка. Приблизителната му стойност е около 100 000 евро, уточни вицепремиерът.

Турски гражданин, собственик на автомобила, потърсил помощ от полицията. Според разказа му - той се свързал с Феим Чаушев, който му обещал, че ще опита да направи нещо, за да намерят колата. След няколко дни му заявил, че това може да стане, но ако се плати откуп на крадците 25 000 евро.

Така, във вторник около 20.00 часа в София, е задържан 37-годишният Ивайло Геков при получаване на откуп за крадения автомобил в размер на 23 000 евро. Потърпевшият заявил, че толкова е сумата, която е успял да събере.
Около час и половина по-късно за среща със задържания пристигнал бившият заместник-министър, който, според Геков, обявил, че идва „за да си оправят нещата”.

Чаушев е задържан на ул. „Персенк” в ж.к. „Лозенец” и е отведен в СДВР за разпит заедно с другия задържан.
При разплитането на случая са използвани СРС-та, уточни министър Цветанов.
В сряда сутринта старши комисар Валери Йорданов, директор на СДВР, съобщи, че Чаушев е задържан за 24 часа и предстои повдигането на обвинението от прокуратурата. Тя ще реши дали да му наложи 72-часов арест.

"Много неща съм видял, но никога не съм очаквал, че висш служител на държавната администрация и бивш заместник-министър в две министерства, ще бъде разкрит и задържан в схема за получаване на откуп за краден автомобил”, коментира той.

Феим Чаушев подаде оставка през март 2008 г., когато около него избухна скандал. Тогава беше разпространена информация, че той, под името Петър Чаушев, има участие в "Дюни" заедно със бизнесмена Людмил Стойков, разследван около аферата с пари от САПАРД, и в още две търговски дружества и не е декларирал това пред Сметната палата.
"От 2002 г. не се занимавам с никакъв бизнес и нямам бизнес отношения с никого", отрече тогава Чаушев и заяви, че срещу него се води клеветническа кампания, а името му е било сменено принудително по време на Възродителния процес.

Последна актуализация на 9 март в 8.15 ч.