Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова след ареста на кмета на район "Младост" Десислава Иванчева.

Тя бе зрелищно арестувана за подкуп, по неофициална информация със 70 000 евро. Това била само първата вноска от поискани от кметицата 250 000 евро за издаване на разрешително за строеж.

"Доста често се бърка, че съм шеф на районните кметове, но това не е така. Шефове са им гражданите, които са ги избрали“, каза още Фандъкова, цитирана от „Фокус”.

Попитана получавала ли е сигнали за нередности в район „Младост“, тя посочи:

„Имали сме сигнали за забавени преписки, които съм изпращала на вниманието на кмета на „Младост“ за предприемане на действия. Разглеждани са и на комисия, но при мен са идвали само сигнали и оплаквания за забавени преписки в района“.

Случаят изглежда изключително сериозен. Не мога да направя конкретен коментар преди да се произнесе Специализираната прокуратура по въпроса, коментира Елен Герджиков – председател на Столичния общински съвет.

„Това, което мога да кажа, че ние в общинския съвет, през последните месеци сме получава доста сигнали за забавени преписки в района. Няколко пъти сме канили г-жа Иванчева да даде обяснение в Комисията по градоустройство, но повечето пъти тя отказваше да присъства на тези комисии. Когато идваше, отказваше да даде обяснение. Така или иначе, тези преписки не бяха процедирани, което е закононарушение. Когато не се спазва законът, това създава предпоставки за произвол“, коментира Елен Герджиков.

„Какво конкретно е било свършено и дали тя е направила някакво престъпление, за това ще се произнесат специализираните органи“, допълни той. Той обърна внимание и на политическите реакция за случилото се. „Най-силно впечатление ми прави паническата реакция на някои политически сили и колеги общински съветници, които до днес активно подкрепяха г-жа Иванчева. Имам предвид съветниците от социалистическата партия, съветниците от ДСБ и съветниците не Георги Кадиев. Всички те не само я подкрепяха, но я обявиха и за борец срещу корупцията и се снимаха по кампанията с нея. Днес панически бягат и бързат да се разграничат от нея. Просто се надпреварват. Не мисля, че това е коректна позиция. По-скоро очаквам някакво разумно обяснение, отколкото тази проява на политическо самооцеляване – да се разграничат максимално бързо от човек, който им носи политически негативи, въпреки че една-две години активно са работили с него“, коментира още Елен Герджиков.