На днешния ден, 23 ноември, Православната църква отбелязва паметта на св. благоверен княз Александър Невски, а Патриарската катедрала "Св. Александър Невски" отбелязва своя храмов празник и 95 години от освещаването на катедралата.

Вижте всички снимки тук>>>

Тя е най-голямата източноправославна катедрала на Балканския полуостров. Основният камък бил положен на 19 февруари 1882 година. Тя е осветена доста по-късно - през 1924 година - в три поредни дни, тъй като в храма има три престола.

Снимка: БТА

По този повод в храма бе отслужена Архиерейска св. Литургия от Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод на Българската православна църква и председател на църковното настоятелство при Патриаршеската катедрала.

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит взе молитвено участие.

С честването на храмовия празник се отбелязва и 95-ата годишнина от освещаването на Патриаршеския ставропигиален храм-паметник.

Свети Александър Невски е роден е около 1220 година, той бил посветен във воинството още на 6-годишна възраст. Когато станал на 16, поел управлението на Новгород. Княз Александър повел руските войски срещу шведско нашествие. Той предвождал многобройна войска, и разгромил настъпващите орди като се уповавал на Бога. Обявен е за светец през 1547 година. Името му означава защитник на мъжете и воин на вярата.