26-годишната жена от Кърджали, която почина след раждане, е била с гноен менингит и белодробна пневмония. Това посочват от лечебното заведение МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" в своя позиция по случая.

На 10 декември бременната в седмия месец жена е била транспортирана в Спешното на болницата в коматозно състояние и с данни за мозъчен оток, след което е хоспитализирана в Отделението по анестезиология и интензивно лечение.

Малко по-късно изпада в клинична смърт. След предприети спешни реанимационни действия са възстановени дишането и сърдечната ѝ дейност, обясняват от болницата.

След това се налага извършване на секцио - родено е момиченце с тегло 1300 грама.

"Детето е в стабилно състояние и за него се полагат всички необходими грижи в Отделението по неонатология. Информирана е Държавната агенция за закрила на детето", обясняват още в позицията си от лечебното заведение.

На 11 декември е била назначена лечебно-консултативна комисия, като в хода на диагностично-лечебния процес се потвърждават клиничните и параклиничните данни за гноен менингит и наличие на белодробна пневмония.

Въпреки проведеното интензивно лечение и непрестанно мониториране пациентката почива на 12 декември. Направена е патологоанатомична аутопсия. В момента тече вътрешна проверка в лечебното заведение.

"Ръководството на МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски"АД е информирало РЗИ- Кърджали , Министерство на здравеопазването и Изпълнителна агенция "Медицински надзор", уведомяват още от болницата.