На 84-годишна възраст почина големият български художник и общественик академик Светлин Русев, съобщиха от Съюза на художниците в България (СБХ).

 

Русев е издъхнал тази сутрин в 9.00 часа в дома си вследствие на масиран инфаркт, уточни Марин Маринов от СБХ пред БТА.

"България загуби един голям автор и човек. И като човек, и като художник беше велик, сърдечен, любезен, прекрасен", каза още той.

Русев подготвяше изложба за 14 юни, когато щеше да навърши 85 години. Преди два дни, помолен от "24 часа" за подробности около събитието, той е казала: "Колко пъти да ви казвам, нищо няма да ви кажа предварително, не дърпайте дявола за опашката."

Снимка: БТА

Светлин Русев е един от най-изявените български творци на XX и XXI век. Роден е на 14 юни 1933 г. в плевенското село Върбица. Завършва живопис в ВИИИ "Н. Павлович" през 1959 г. при проф. Дечко Узунов. Член на БКП от 1971 г. Русев е лауреат на Димитровска награда (1969). Носител е на още много награди за изкуство, между които голямата награда на Съюза на българските художници (1986), награда "Владимир Димитров - Майстора" (1987), на името на Кирил Петров (1988), награда за портрет Радом - Полша, награда "Габриел Оливие" - Монако. Удостоен е с държавно звание Народен художник. Носител е и на на държавната награда "Паисий Хилендарски".

Неговите картини са желан експонат във всяка изложена колекция. Автор е на десетки пана и стенописи, включително в НДК и църквата в Рупите.

Светлин Русев участва активно в обществения и политическия живот. Бил е председател на Съюза на българските художници, директор на Националната художествена галерия и два пъти депутат от БСП.