Легендарната актриса Стоянка Мутафова почина днес на 97-годишна възраст.

"Тази сутрин в 6,15 часа загубихме Стоянка Мутафова. Нейният Нейчо (съпругът й - известният режисьор и актьор, който умира още през 1974 г. на 49-годишна възраст - б.р.) си я прибра на Никулден! Поклон пред светлата й памет!", съобщи личният й мениджър Евгени Боянов.

През ноември актрисата, която до последно бе на сцена, беше приета в реанимацията на Военномедицинска академия, след като претърпя операция на жлъчката в болница "Лозенец". Тя обаче получи сепсис и беше с висока температура. Първоначално лекарите стабилизираха състоянието й, но усилията им не успяха да я върнат към живота. Тази сутрин от ВМА потвърдиха лошата новина.

Мутафова издъхна 9 дни след нейния колега Стефан Данаилов.

"Светла й памет на Стоянка Мутафова! Отиде си един изключителен мил и добър човек. Тя винаги ще бъде от символите на българския театър. Поклон!", написа във Фейсбук премиерът Бойко Борисов.

"Напусна ни една от най-ярките личности, творец с мисия и човеколюбие - Стоянка Мутафова. С таланта си тя направи съпричастни с изкуството няколко поколения българи", написа в профила си в социална мрежа председателят на НС на БСП Корнелия Нинова.

"След нея остава емоцията и любовта, които ни дари с всяка своя поява на сцената и на екрана. Поклон пред паметта й", допълва Нинова.

"Скърбя за загубата на Стоянка Мутафова - една легенда на театъра, един невероятен талант! Сцената осиротя", заяви пък председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов.

"Стояна е явление в българския театър и кино, такова голямо изключение, изключително ерудирана, така че трябва да бъдем благодарни, че сме се докоснали до нея в професията", коментира пред Нова теливизия и актьорът Владимир Пенев.

Стоянка Мутафова е родена е на 2 февруари 1922 г. в София. Баща ѝ Константин Мутафов е драматург в Народния театър "Иван Вазов". Той искал дъщеря му да стане археолог и да учи във Флоренция, Италия. Изпълнявайки неговото желание, тя първо завършва класическа филология в Софийския университет "Климент Охридски". Театърът обаче е нейната страст. Тя не стига до археологията, завършва Държавна театрална школа към Народен театър "Иван Вазов" в София (1946 - 1947) и театралния отдел на Академията за изкуства в Прага, Чехословакия (1947 - 1949). От 1946 г. до 1949 г. работи в театър в Прага, а от 1949 до 1956 г. в Народния театър.

Тя е сред основателите на Държавния сатиричен театър "Алеко Константинов", където работи от 1956 до 1991 г., след това в Драматичен театър "Адриана Будевска" в Бургас - от 1991 г. Играе в над 90 театрални постановки.

Любимка на публиката с ролите си във филмови и телевизионни продукции като "Големанов", "Вражалец", "Милионерът", "Новогодишна шега", "Топло", "Любимец 13", "Кит" и др.

Известни нейни сценични партньори бяха Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Апостол Карамитев, Невена Коканова. 

На 94-годишна възраст, през 2016 г., тя осъществява мащабно турне в театрални зали в САЩ, Канада, Германия, Нидерландия, Швейцария и Великобритания.

Dir.bg изказва съболезнования на близките на Стоянка Мутафова.