Началникът на отбраната ген. Андрей Боцев е починал днес на 60-годишна възраст. Новината бе съобщена от депутата от ВМРО и зам.-председател на парламентарната комисия по отбрана Милен Михов.

"Тъжна вест. Бог реши да прибере при себе си ген. Боцев. България загуби един честен офицер. Светла му памет!", написа в профила си във Фейсбук Михов.

Повече от година генералът се бореше с тежко заболяване.

С честната си служба в Сухопътните войски, с принципното си отношение и воля за решаване на наболелите проблеми във Въоръжените сили, с достойния пример на командир, загрижен за своите подчинени, генерал Андрей Боцев ще остави трайна следа в съвременната военна история на България, се казва в прессъобщението на военното министерство.

"Бог да даде мир и покой на душата на честния и достоен българин - генерал Боцев! Беше мъж на честта и боец. Днес българската армия изгуби един пример за подражание. За мен, като министър, този човек беше верен съратник в делото ми да възвърна славата на българската армия. Няма да се откажа от общата ни мисия. Почивайте в мир, ген. Боцев! Изказвам най-искрени съболезнования на близките му!", заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Андрей Боцев е роден на 26 ноември 1959 г. в Гоце Делчев. През 1981 г. завършва мотострелковия профил на ВНВУ "Васил Левски". Офицерската си кариера стартира, като командир на взвод, след което заема длъжностите: командир на рота; командир на мотострелкови батальон; началник-щаб на мотострелкови полк; заместник-командир и командир на мотострелкови полк; началник-щаб на бронетанкова бригада; ВРИД командир на бронетанкова бригада и командир на планинска бригада.

В щаба на Сухопътните войски е бил началник на направление; заместник-началник на отдел; заместник-началник на щаба по подготовката на войските; заместник-началник на Сухопътните войски, началник на щаба на войските.

Завършил е ВА "Г. С. Раковски", а през 2014 г. и Генералщабния й факултет.

Считано от 30.06.2014 г. е повишен в следващо висше военно звание "генерал-майор" и назначен на длъжността "командир на Сухопътните войски". През март 2017 г. ген. Андрей Боцев бе назначен за началник на отбраната от президента Румен Радев.

Сред множеството награди, връчени на генерал-майор Боцев са: медалите "За отличие в БА" и "За заслуги към БА"; наградни знаци "За вярна служба под знамената"; поименно лично оръжие "карабина".