На 81 години почина Любка Кумчева, емблематичната метеороложка от телевизионния екран, съобщи БНР.

Обичаната от поколения синоптичка работи 46 години в Националния институт по метеорология и хидрология. Започва кариерата си през 1968 г. Тогава, още млада служителка в НИМХ, тя спечелва конкурс за тв водеща на прогнозите за времето.

Кумчева е родена на 8 януари 1942 година в Асеновград в семейството на счетоводители, но израства в софийския кв. "Захарна фабрика". Дълги години пее в хор "Бодра смяна" и в Хора на софийските девойки. През 1961 г. завършва Трето средно училище "Марин Дринов" в София. Висшето си образование получава във Физико-математическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", в специалността "Геофизика и метеорология". През 1968 г., след като се дипломира, веднага е разпределена на работа в Националния институт по метеорология и хидрология. Тя работи там в продължение на 46 години до 2014 година, когато се пенсионира. 

Съпругът й също е бил хидрометеоролог. Имат един син - Антон.

През 1968 г. Любка Кумчева печели конкурс и става телевизионна водеща на прогнозите за времето в Българската национална телевизия (БНТ). Работи в БНТ в продължение на 20 години - по десет пред камерите и зад кадър. След като напуска БНТ през 80-те години, продължава да работи в Националния институт по метеорология и хидрология.

На 21 май 2009 г. за 24 май - Ден на българската просвета и култура, и на славянската писменост, Любка Кумчева е наградена с почетния знак "За заслуги" към Българската академия на науките.

В последното си интервю пред БНР Любка Кумчева сподели:

"Даде ми хубави преживявания със сбъднати прогнози. Най-хубавото, което имах през всичките тези години, бяха хората, с които работих, които бяха освен колеги, бяха приятели, по-възрастните бяха мои учители и това е действително най-хубавото, което си спомням за моята професия и дългия път през нея".