Бащата на арестувания бизнесмен Николай Банев е починал тази сутрин, съобщиха за Dir.bg източници, близки до семейството. Бай Данчо от дълго време боледувал и е бил и в болница. Синът му Николай не могъл да го види преди заминаването си за Франция, а завръщането му оттам, както знаем, беше под конвой.

Погребението ще бъде в Хасково.

Възрастните Йордан и Мария Баневи имат имение в хасковското село Спахиево. Синът и внуците рядко посещавали дядо си, а съпругата му Мария е активна бизнесдама покрай фирмите на сина си, и като хасковски меценат.

В двора на имението на старите Баневи има всичко за спокоен живот и отдих - басейн, тенискорт и дори яхта, но масивният дувар, опасващ имението, преди време привлече вниманието на Строителен контрол и беше нарочен за събаряне.

Бай Данчо бил силно разстроен от разправиите с булдозерите. Употребил пряко силите си огромна енергия да обжалва в съда решението на "калпазаните" от строителния надзор. По тези и други причини, известни в момента, синът му Николай криел от баща си голяма част от неприятностите си, но така или иначе, възрастният човек се осведомявал за доста неща покрай сина и снахата от вестниците и бил дълбоко огорчен от "лошите приказки" за сина му. До края си заклетият стар комунист и ДС полковник, вярвал че синът му е предан защитник на социално слабите и изпълнява партиен дълг - да "пази народното имане" като очите си.

Някога, в двора на с. Спахиево, бил старият дом на покойния Банев и скривалището, където се укривали партизани. Всъщност, кариерата на Николай Банев потръгва покрай заслугите на баща му преди 9 септември 1944. На къщата има паметна плоча, като в соц времената.

Йордан Банев е авторитетна личност в средите на червените - признат е за един от най-младите активни борци против фашизма и капитализма. Редом с него имала заслуги и сестра му Янка Банева - майка на телевизионната водеща Люба Кулезич.

Бай Данчо се оженил за съпругата си Мария, когато тя била още ученичка. Тази част от биографията му за малко да му създаде проблеми сред "другарите", които строго съблюдавали за морала в партийните редици. Времената се сменят и сегашната Мария Банева вече е собственик на добри придобивки покрай сина си. Мария Банева е активен съветник на сина си Николай по множеството дела на семейството.

Хасковлии имат добро мнение за възрастния Йордан Банев. Мнозина от по-старото поколение казват, че е честен човек. Със сигурност бай Данчо ще бъде изпратен като такъв. Върху доброто му име хвърля сянка единствено сагата с Николай Банев.