Със заупокойна молитва, отслужена от свещеник от Варненската и Великопреславска митрополия, и поднасяне на венци и цветя на гроба на Капитан Петко войвода във Варна бе отбелязана 123-годишнината от кончината на войводата.

Вижте снимки>>>

Организатор на общоградското поклонение са едноименното тракийско дружество в крайморския град, община Варна, Военноморските сили, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Съюзът на ветераните от войните.

Председателят на тракийското дружество в града Румяна Вълчева коментира, че днес е ден за почит пред живота и делото на великия българин Капитан Петко войвода. По думите ѝ той е един от хората, допринесли Варна да бъде град, който да приюти хиляди бежанци.

Снимка: Булфото

Заслугата на войводата е, че той е сред учредителите на първото бежанско дружество "Странджа", а именно Варненското тракийско дружество, обясни Вълчева и допълни, че с това се слага началото на тракийската организация в България. Според нея по тази причина вече повече от 100 години хора от цялата страна идват във Варна, независимо от времето, за да почетат войводата и неговото дело.

Снимка: Булфото

Венци на гроба на легендарния войвода бяха поднесени от името на областния управител на Варна Марио Смърков, кмета Иван Портних, командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, Варненската и Великопреславска митрополия и други.

Множество граждани също се включиха в отбелязването на годишнината и поднесоха цветя на гроба на Капитан Петко войвода.