Магистратите измениха мярката му за неотклонение от "задържане под стража" в "надзор" на инспектор от Детска педагогическа стая, прадеда БГНЕС.

Градските магистрати заседаваха днес по жалбата на Валентин срещу присъдата на Районния съд, който го осъди на 3 години затвор. Той трябва да изтърпи наказанието си в затвора за непълнолетни в Бойчиновци, където се намираше от задържането си през ноември 2011 г.

16-годишният ученик от 35-то СОУ "Добри Войников" в кв. "Лозенец" Андрей Илчев бе жестоко пребит след часовете. Пред пристигналите полицаи той успял да каже само, че малко преди това бил нападнат от двама или трима непознати. След операция на десетокласника беше изваден единият бъбрек, а далакът и белият му дроб бяха с тежки наранявания. Почти веднага криминалистите задържаха 15-годишния тогава Валентин Стоянов, който учеше в професионалната гимназия по архитектура и строителство "Христо Ботев".

Днес Градският съд прецени, че тежестта на престъплението не е обстоятелство, което все още да определя мярката му за отклонение, тъй като няма влязла в сила присъда. Магистратите взеха предвид и това, че е непълнолетен, неосъждан и почти една година стои в ареста, затова го освободиха, съобщи БТА.

На излизане от залата, макар и конвоиран, Стоянов намигна на свои съученички и им каза: "Утре ще се видим". Последваха бурни радостни викове от няколкото момичета с тъмни очила, които бяха дошли да го подкрепят.

Междувременно прокуратурата поиска съдът да потвърди тригодишната ефективна присъда на младежа, а адвокатите му контрираха, че прокуратурата и разследващите полицаи така са работили по случая, че са нарушили правото му на защита. Затова и двамата адвокати на младежа поискаха той да бъде оправдан или делото да бъде върнато за доразследване. По този въпрос съдът ще решава в срок от един месец.