Предложението на вносителя Александър Сиди от Патриотичния фронт получи подкрепа само от 15 общински съветници, съобщиха радио Пловдив и в. "Марица". Други 12 гласуваха "против", а 21 се въздържаха. Сред въздържалите се бяха и съветниците от ГЕРБ.

По време на сесията кметът на Пловдив Иван Тотев заяви, че няма да прави големи изказвания по тази важна тема, но призова да заостри вниманието, докато държавата да се произнесе по казуса.

Владимир Кисьов от "Съюз за Пловдив" поиска забраната да се отложи, докато се приеме законът, както настояваше и шефката на групата Дани Каназирева.

Бившият кмет на Пловдив и настоящ Спас Гърневски поиска предложението да се оттегли, тъй като забраната на бурките е въпрос на националната сигурност в европейските страни. Той произнесе пламенна реч, в която припомни, че Пловдив е прочут като град на толерантността.

"Не дърпайте дявола за опашката, аз 45 години живея мирно в една махала с роми, турци, арменци, евреи и нямаме проблем помежду си", подчерта Гърневски.

След гласуването от ВМРО обявиха, че ще редактират спорните моменти в предложението си и след обществено обсъждане ще го внесат отново за гласуване в пленарна зала.

До момента в Пазарджик и в Стара Загора има въведена забрана за носене на бурки и никаби в държавни и общински институции и на всички други обществени места. По инициатива на ВМРО и НФСБ и в Пловдив, в Шумен и Бургас се обсъжда тази възможност. Забрана на публични места да се носят дрехи, които закриват лицето, предложиха и столичните общински съветници от групата "Патриоти за София".

Миналия петък пък, с 13 гласа "за", депутатите от ГЕРБ, БСП, Реформаторския блок и Патриотичния фронт регионалната комисия единодушно подкрепиха проектозакона за носенето на облекло, прикриващо или скриващо лицето. Очаква се гласуване и в други комисии, а след това и в пленарната зала.

Неотдавна и главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че трябва да се ограничи носенето на бурки на публични места, особено в учебни заведения.