В традиционния протест в Пловдив срещу високите сметки за ток и монополите се включиха не повече от 50-на души, които за пореден път се изпокараха помежду си, предаде Plovdiv24.bg.

Някои от хората поискаха оставката на кмета Иван Тотев, а Иван Бояджиев, по-известен като Дядя Ваня, не се съгласи с тях и се обяви против тези апели. Това стана и причината останалите да го обявят за изменник. Отново бързата намеса на полицията, която раздели двете групи, предотврати по-сериозен сблъсък.

Само преди няколко дни протестиращи в Пловдив излязоха с официално изявление, че се обединяват под общи искания и няма да имат вече скандали помежду си.

Шествието тръгна от сградата на ЕВН, премина по Центъра, за да стигне до сградата на Община Пловдив, където се чуха обичайните скандирания за оставки на управляващите, както и на австрийското енергийно дружество.

Разпускане на Общинския съвет във Варна поискаха хората в морския град, които се събраха за пореден протест срещу бедността и енергоразпределителните дружества. Сборният пункт отново бе край сградата на общината. Кънчо Бонев от отворения обществен съвет на протестиращите представи някои от основните вече формулирани искания. Първото е политическите партии да отзоват своите представители в Общинския съвет, тъй като кредитът на доверие към него е изчерпан. Настоява се досегашните съветници да не бъдат вписвани в бъдещите листи.
Исканията ще бъдат внесени утре в деловодството на местния парламент.

Протестиращите от Бургас изпращат двама представители на среща на инициативните комитети в Пловдив. Това беше обявено пред събралите се на протеста граждани, предаде "Фокус”. За да покрият разноските по пътуването, беше направена кутия за дарения и всеки пускаше толкова, колкото може да отдели.

В Пловдив ще бъде избран един Общ комитет от представители на останалите в страната, който ще ги представлява в бъдеще и ще оформи общо единно искане към президента. Основното искане на протестиращите остава - Народното събрание да продължи да работи и да бъдат приети промени в Изборния кодекс така, че да се даде възможност на инициативните комитети и гражданските сдружения да издигат свои кандидати.
 
Бургаските протестиращи заявиха, че тези „постоянни” политици са доказали, че не могат да направят нищо и за изминалите години не са спазили обещанието си да направят страната ни европейска. Достатъчно е само да бъдат погледнати минималните заплати и пенсиите, които българина получава обречен на мизерия. Протестиращите казаха също, че не искат да зачеркват и отричат онова хубавото, което е направено през годините, но то е твърде малко и за жалост не се отразило на битието на българина.
Събралите се бургазлии заявиха, че намаляването цените на тока е само „замазване” на ситуацията и няма да се почувства на сметки от 400 лв., а и сигурно през лятото отново ще го повишат.
Протестиращите настояват за ревизия на всички приватизационни сделки за последните 23 години. Те допълниха, че в събота, по време на протеста си ще отидат и на ж.п. гарата в Бургас в знак на несъгласие с готвената приватизация на „Товарни превози” на БДЖ.

Около 40 протестиращи се събраха пред сградата на Община Велико Търново. Организаторите в старопрестолния град се оплакаха, че колегите им в столицата не ги уведомяват за действията си, а научават за решенията им в медиите.