Огнената стихия беше овладяна снощи и напълно потушена час след полунощ, предаде БТА.

Вижте снимки >>>

Пожарът, започнал от покривната конструкция на сградата, намираща се между улиците "Екзарх Йосиф" и "Иван Вазов", бързо се разпространи и обхвана общо четири постройки.

През нощта огънят се е прехвърлил върху четвъртата сграда на съседната улица "Г.М. Димитров" и само на 12 метра от изпепелените преди това три тютюневи склада.

Изгорели са покривните конструкции и етажите на сградите, останали са само фасадите им. По думите на Цвятко Дешев такъв огромен пожар не е имало в Пловдив от времето, когато изгоря завод "Ален мак".

Повече от 30 пожарникари с девет противопожарни коли участваха в гасенето на складовете до късно през нощта. Огнеборци останаха на мястото да дежурят за евентуално ново разпространение на огъня и възникване на спорадични огнища.

Над девет часа продължи работата на огнеборците. Спасени от огъня са спортен център, както и още един склад, пълен с бали тютюн, уточни Дешев.

Окръжната прокуратура в Пловдив е започнала следствие срещу неизвестен извършител за пожара в тютюневите складове. Това съобщи Боряна Димитрова от пресцентъра на прокуратурата, цитирана в неделя вечерта от БТА.

Назначени са пожаротехническа и други експертизи. Под ръководството на Окръжната прокуратура се провеждат действия за изясняване на причините за пожара и изпепеляването на четири сгради, паметници на културата.

Умишлено запалване е версията, която надделява в първоначалното разследване на пожара, предаде кореспондент на БНР.

Една от версиите за причините за пожара е, че е причинен от клошари, които са били в изоставените сгради. Пожарникарите не изключват и умишлен палеж.

Позовавайки се и на свидетелски показания говорителят на пловдивската пожарна Цвятко Дешев заяви по БНР, че вероятно пожарът в последната запалена сграда е предизвикан умишлено:

Много бързо се разрасна там пожарът. За нас това е неспецифично развитие на пожара. Видени са и сини пламъци, няма как толкова бързо да се запали един покрив. Всички причини ще бъдат разгледани и да се надяваме, че ще стигнем до истината.

Големите бивши тютюневи складове са частна собственост. Те са част от групов паметник на културата, наречен "Уличен ансамбъл "Иван Вазов" - "Цанко Дюстабанов". Два от складовете имат и самостоятелен статут на културна ценност и са  собственост на бизнесмена и бивш почетен консул на Италия в Пловдив Пиетро Луиджи Гиа.