"Много родители и наши ученици, съпричастни със случилото се, предложиха да помогнат", разказа пред БТА класната на пострадалото момиче Ралица Чомпалова, която също е участвала в даряването.

Част от учениците са били върнати от Кръвопреливния център, тъй като не са навършили 18 г. и нямат право на донорство. Лекарите от УМБАЛ "Св. Георги" са обяснили, че на този етап шест банки с кръв са достатъчни.

Катя е с фрактури и на двата крака и черепно-мозъчна травма, която, обаче не налага неврохирургична интервенция, казаха от УМБАЛ "Св. Георги", цитирани от БГНЕС. Момичето не е на командно дишане, а с лицева маска. Днес претърпя ортопедична операция, която няма да остане единствена, така че притокът на кръводарители не спира.

Катерина Матеева е ученичка в 9 "б" клас на Езикова гимназия "Иван Вазов" в Пловдив. В 14,30 ч. вчера тя бе ударена от автомобил, докато чакала на автобусна спирка. Има тежки фрактури на двата крака, таза и черепно-мозъчна травма.

"Лекарите са направили скенер на главата и ни увериха, че няма сериозни наранявания", каза Ралица Чомпалова. Успешно е минала операцията на единия крак, допълни учителката.

Директорката на гимназията Марияна Димитрова е свикала съвет и учителите са събрали 2100 лева в помощ на семейството на Катерина.

"Операциите са скъпи, казаха на бащата да купи два пирона, защото касата не ги поема", разказа Чомпалова.

Родители на ученици и други частни лица идват в гимназията и даряват различни суми - по 100, по 200 лева, добави класната на момичето. Средствата ще бъдат предоставени на майката на ранената ученичка.

Съученици на Катерина започват благотворителни акции - концерти и спортни състезания, за събиране на средства за нейното лечение.

Няма задържани за катастрофата, съобщиха от Районната прокуратура в Пловдив.

Катерина е била ударена от спортния "Нисан" на гръцкия гражданин Боскос А. "Карал е с над 100 км в час", каза прокурор Атанас Илиев.

Вижте снимки от местопроизшествието >>

Когато гръцкият гражданин навлиза в кръстовището на ул. "Победа", другият водач - Васил К., идва в отсрещното платно с черен "Мерцедес". Отнема предимството на нисана, предприема ляв завой и автомобилите се удрят. Боскос А. губи контрол над управлението и удря момичето на спирката,, обясни прокурорът.

Образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител за причиняване по непредпазливост на средна телесна повреда. Наказанието за това престъпление е до 3 г. лишаване от свобода или пробация. Предстои да се направи съдебна, авто-техническа и съдебно-медицинска експертиза.

Инцидентът разгневи хората от квартала. Те настояват спирката да бъде преместена на безопасно място.