Паметникът е построен на хълма „Бунарджик” в Пловдив през 1954 година. Той е с над 10 метра височина и е от гранит. Монументът е прототип на руския войник Алексей Скурлатов и е дело на четирима български скулптори.

В събота градът под тепетата осъмна с нов вид на паметника на Альоша, декориран с черна маска на лицето и огромно червено наметало. Същата нощ от почетното консулство на Германия на ул. "Съборна" изчезна германският флаг, съобщи БГНЕС.

Две преписки са заведени във Второ РПУ в Пловдив, а активисти на комунистическата организация "Че Гевара" са били разпитвани. Конкретните извършители все още не са известни и се издирват, предаде Дарик радио.

Паметникът бе "разопакован" часове наред в събота, наложи се да идват алпинисти. Цялата акция бе наблюдавана зорко и с видимо удоволствие от активисти на "Че Гевара".

От движението разпространиха и прокламация, в която заявяват:

"Времето на бунтарите в България дойде. От днес бунтарите са на ход. От днес имат думата тези млади хора, които от глъбините на душата си презират тиранията, експлоатацията, гаврата, беззаконието, безвластието, разграбването на държавата, умъртвяването на народа ни".

От "Че Гевара" предупредиха, че аленото наметало на съветския войник е знак за задаващи се големи социални бунтове, пише в. "Марица".

На 21 август паметникът на съветската армия в София осъмна боядисан в розово и с надпис на чешки и български - Bulharsko se omlouva!!! и "България се извинява!!!", и призив "Извинете се бе" и "Прага "68". Акцията бе по повод годишнината от инвазията на войските на Варшавския договор в Чехословакия, с която е смазана така наречената Пражка пролет.
За боядисването бе обвинен Николай Колев-Босия.