"Липса на единомислие сред лекарите пречи на здравната реформа. През първата вълна на Covid-19 минахме добре, през лятото се отпуснахме, във втория етап влязохме леко неподготвени и с лоша дисциплина" - това коментира пред БНР Росен Плевнелиев - президент в периода 2012 - 2017 година.

Като недостатък той посочи все още липсващата у нас електронна здравна карта.

"Вторият признак, че здравната система е дълбоко нереформирана, е, че имаме достатъчно лекари, болници и пари, има сериозно модернизиране на системата, но е необходима организационна реформа", обясни той.

"Самите доктори, лидерите, не са на една и съща позиция какво и как трябва да се реформира, затова министрите нямат политическата възможност да наложат едно или друго решение. Надявам се този сектор да се събуди след шока от пандемия и да се направят промените, а сред тях е и електронното здравеопазване. Не е трудно това да се направи, необходима е воля, закон. Трябва да се разчистят неефективностите", смята той.

Плевнелиев посочи, че, когато положението е тежко, държавата е на ход и в ситуация на сериозна криза "кесията трябва да се развърже".

По повод данъчната система Плевнелиев коментира:

"Твърдото фиксиране на едно ниско ниво на данъци, както е плоският данък у нас, предопределя да не се правят изключения за когото и да е било. Колкото повече се сменят данъчните ставки към по-ниски, толкова държавата събира повече пари... В криза по-добре работи не селективното намаляване на данъците на един или на втори, а селективната помощ за нуждаещите се".

Според Росен Плевнелиев бюджетът за следващата година ще издържи на предизвикателствата на кризата и няма да се налага допълнителна ревизия.

По думите му президентът Румен Радев е нарушил закона, като за една година нито веднъж не е свиквал Консултативния съвет за национална сигурност, при положение че това трябва да се случва на всеки три месеца.