Отрицателни са пробите за коронавирус, взети в Плевен от студентите и от италианските граждани. Това заяви директорът на Регионалната здравна инспекция в Плевен д-р Атанас Гарев, цитиран от БТА.

Той уточни, че са разпределили личните предпазни средства, подсигурени при визитата на премиера Бойко Борисов в Турция. Гащеризони, маски и очила получават държавните лечебни заведения, Спешна помощ и РЗИ. Това са медицинските специалисти, които влизат в огнището на заразата, подчерта д-р Гарев. Предпазните средства са за медици, които имат контакти с хора, носители на коронавирус, съмнителни или контактни лица.

Снимка: БТА

Двамата мъже в Плевен, при които за първи път у нас бе установен коронавирус, са в добро състояние, няма нищо притеснително при тях, заявиха от държавната университетска болница. От пратката със защитни облекла за това лечебно заведение са осигурени 1400 гащеризони, 1300 маски, 1400 очила. За Спешна помощ в Плевен са осигурени 200 гащеризони и по 300 броя маски и очила. Ще бъдат предоставени предпазни средства за Регионалния център по трансфузионна хематология и Дом "Майка и дете". Държавната болница е осигурила нужните към тези комплекти ръкавици и калцуни, каза д-р Гарев.

Облеклата са удобни за 12-часово дежурство, поясниха двамата медици, които ги демонстрираха днес пред журналистите.

Държавната университетска болница "Д-р Георги Странски" в Плевен преструктурира три клиники, за да разшири възможностите за прием на пациенти с коронавирус. Това съобщи директорът на лечебното заведение, доц.д-р Цветан Луканов.

Вече са осигурени нови 16 легла в Кожната клиника, допълнително се подготвят още 20 легла в Инфекциозната клиника. В скоро време ще бъдат осигурени и 50 легла в Психиатричната клиника, поясни доц.Луканов.

Той допълни, че са поръчали така наречените бързи тестова за установяване на антитела и антиген. От доставчиците са получили уверение, че ще бъдат осигурени до няколко дни. Те се препоръчват при пациенти със съмнения, поясни доц.Луканов.

Ако резултатът е положителен, следва нов тест в референтна лаборатория, допълни той. Всеки ден в тази лаборатория изпращаме нови проби - вчера са изпратени седем, а днес още сутринта - три, каза директорът. Финансовото състояние на болницата не ни притеснява, заяви доц.Луканов на журналистически въпрос.