Това гласуваха без дебати членовете на парламентарната комисия по регионална политика в парламента на второ четене. За да влезе в сила текстът трябва да получи подкрепа и в пленарната зала.

10 депутати одобриха поправката, а 4 бяха против от общо 15.

Предложението гласи, че физическите лица се наказват с глоба в размер от 1000 до 10 000 лв., а на едноличните търговци и на юридическите лица се налага имуществена санкция в размер от 10 000 до 50 000 лв. за всяко нарушение, ако не подлежат на по-тежко наказание.

В края на заседанието на комисията Гроздан Караджов от гражданската квота на Реформаторския блок поиска думата, за да се изкаже срещу предложението без да разбере, че то е било бързо гласувано. Пред "Дневник" Караджов заяви, че ще атакуват текста в пленарна зала и го определи като "пълна глупост".

"Това означава, че ако заспите на плажа, могат да ви глобят 10 000 лв.," даде за пример той и постави въпроса как може да се контролира подобна забрана по цялата плажна ивица.

Според Петко Цветков от "Зелените" проблемът е освен неясната терминология, това че текстът влиза в противоречие с човешкото право за свободно придвижване, записано в Конституцията, както и че нарушава правото на собственост. Цветков обаче също не получи думата по време на заседанието.

Корал, Иракли и Карадере стават защитени плажове

Депутатите от Комисията по регионална политика към НС решиха още да забранят отдаването на концесия, развиването на стопанска и търговска дейност на три плажа: "Корал", "Иракли" и "Карадере", съобщава в. "Сега"

С промените в Закона за Черноморското крайбрежие се предвижда Министерството на туризма вече да поема отговорността за състоянието на плажовете и курортите ни. Досега за това отговаряше Министерството на регионалното развитие и благоустройството.