Това се казва в изявление, изпратено до БТА, изготвено по време на среща между началници на клиники и отделения в "Пирогов", водещи лекари, представители на синдикатите, на Българския лекарски съюз и др.

Изявлението е по повод информацията, оповестена вчера за резултатите от извършената преди дни проверка в "Пирогов" на Министерство на здравеопазването.

Участниците в срещата определят като "недостойно" МЗ да предоставя публично данни от проверката преди официалния доклад с резултатите от нея да е връчен на болницата и преди да се даде възможност за право на отговор на ръководството на лечебното заведение и на компетентните органи.

Вчера по bTV министърът на здравеопазването Десислава Атанасова разкри шокиращи данни за нарушения в института за спешна медицинска помощ. По думите й при проверката експертите са открили странни договори за хиляди левове за изработка на дизайнерски мебели и за анализ на изразходваната месечна електроенергия, както и за опис и подредба на книги.
"Къде отиват всички тези пари и какво се е изпълнило от договорите не може да се каже, тъй като няма отчетност за свършеното", добави Десислава Атанасова.

От "Пирогов" отговарят, че "болницата е била и ще бъде основният стълб в здравеопазването в София и страната, освен ако държавата в лицето на Министерството на здравеопазването не пожелае това да не е така".