Леглата за лечение на пациенти с COVID-19 в "Пирогов" ще бъдат намалени с 50%, защото в последно време част от тях остават празни, съобщи зам.-директорът на болницата проф. Николай Габровски пред bTV. По думите му намаляването на натиска на коронавируса е осезаемо.

По повод последната вълна на вируса проф. Габровски коментира, че подмладяването на пациентите е факт при британския вариант.

"Ние научихме, че това е комплексно заболяване. Но това, което най-много засегна хората, е, че ги накара да забавят лечението на болестите, които си имат", допълни проф. Габровски.

На въпрос дали работата на Националния оперативен щаб трябва да продължи и при служебното правителство проф. Габровски каза, че това решение е изцяло в ръцете на новия здравен министър.

"Много противоречиви мнения бяха изказани по отношение на щаба. Моето убеждение е, че управлението на кризата беше много добро. Имахме един добър баланс колко да бъдем затворени, за да ограничим пандемията. Вече е въпрос на избор как да се продължи", каза той.

Проф. Габровски смята, че най-важната задача пред служебния здравен министър е да се подсигури борбата с пандемията в следващите няколко месеца, за да имаме нормална есен и зима.

Той допълни, че зелените коридори за ваксиниране в "Пирогов" ще продължат.

Състоянието на Владимир Каролев в голяма степен е стабилно, но това е динамичен процес и ежедневно се борим с всякакви проблеми", каза още проф. Габровски.