След запознаване със ситуацията на място кметът на София Йорданка Фандъкова е поискала санкции и освобождаване на длъжностите лица от охранителната фирма, участвали в инцидента.

Според предварителната информация младежът и охранителят са се спречкали и охранителят е повикал помощ чрез паник-бутон. При пристигането на мобилния екип е употребена сила и помощни средства към възпитаника на дома, за да се разтърват двете страни. Момчето е било закарано в "Пирогов", където след преглед е освободено още снощи.

Установено е, че охранителят в дома е бил на работа, употребил алкохол.

Кметът на София Йорданка Фандъкова се е запознала със ситуацията на място, като е поискала да се прегледат записите от видеонаблюдението, както и да се подготви подробен доклад за причините, довели до инцидента.

Освен това Фандъкова е поискала да бъдат освободени и служителите на охранителната фирма, които са участвали в инцидента. По случая работи и Второ РУП, където непосредствено след инцидента е подаден сигнал от възпитател в дома.

Пред БНТ Фандъкова коментира, че каквото и да е станало, е абсолютно недопустимо да се посяга на дете.

В края на юни Столичната община обяви, че ще сезира прокуратурата, след като общинският съветник от БСП Калоян Паргов обяви имената на две серопозитивни деца от социалния дом. Според закона е недопустимо да се изнасят в публичното пространство лични данни за деца без съгласието на родителите, настойниците или институциите, отговорни за тях.

Паргов изнесе и данни за нарушения в социалния дом. Столичната община и Държавната агенция за закрила на детето са правили куп проверки и са установили, че не всички служители си вършат работата както трябва. Служителите имат или предупреждения, или са уволнени, каза преди дни той.