Да спрем да вярваме на тези, които ни обясняват, че Covid-19 e конспирация и няма такова нещо, призова д-р Петър Москов в интервю за Dir.bg.

Бившият здравен министър и настоящ заместник-директор в болница "Света Анна" отговори на въпроси на читатели и посочи, че разделението на обществото по темата Covid-19 и неясният път на пациента в здравната ни система са сред основните проблеми, които спешно трябва да се овладеят.

"Това не е нещо невинно, не е китайска кашлица, за която няма нужда от нищо, освен от една хубава ракия, както много хора ви обясняваха през месеците със собствените си мотиви", посочи Москов в онлайн предаването "Матине".

"Виждате примерите. Проблемът е, че това са хора, които не просто говорят лъжи, но нямат смелостта да следват предписанията, които дават на хората от телевизионния екран. За всеки един от тези, които ви разправяха през месеците "Няма страшно! Това е конспирация" и защо маската се държала в задния джоб, при най-малкото оплакване ще им бъде разчистен пътя до най-доброто и най-качественото лечение. На Вас няма кой да го разчисти. Защото това са големи шоумени, политици, доктори и не знам какви още. Тези хора ще получат нужното, ще го получат въпреки Вас и вместо Вас. В двора на болницата в момента има 70 човека, които чакат за тест. Леглата в болницата са практически запълнени. Ако се наложи обаче, за тези, които ви обясняваха, че това няма да се случи - на него ще му намерят някъде легло. Но на вас няма. Не им вярвайте, бъдете разумни - нито паника, нито разпищолване."

Призивът на Москов дойде успоредно с включването на един от най-големите скептици по отношение на пандемията - доц. Атанас Мангъров, в битката с нея. От вчера той е началник на клиниката в Инфекциозна болница, където се лекуват всички пациенти от коронавирус.

Обществото - между "Няма Covid-19" и истерията 

Според бившия здравен министър обществото е разделено 50:50 - между хора, които са дълбоко притеснени от съществуването на вируса и хора, които въобще не се интересуват, отричат съществуването му и вярват в световни конспирации.

"Трябва да излезем от двете крайности - от това въобще да не ни пука до това да мислим единствено и само за заразата.", категоричен е д-р Москов.

Вирусът не може да бъде убит със седене вкъщи, а връщането към пълен локдаун, както през пролетта, е икономически и психически невъзможно за хората, смята д-р Москов. Целта трябва да бъде запазване на икономическа и социална активност при поддържане на определени нива на зараза, която здравната система може да поеме.

Национален консенсус около мерките срещу разпространението на коронавируса, моментални компенсации заради затварянето на бизнеси и категорично преструктуриране на здравната система, за да отговори на нуждите - това са абсолютно задължителните стъпки, чрез които все още можем да се измъкнем от Covid-19 пандемията с минимални жертви. Този план би могъл да тушира паниката, смята Москов.

Пътят на пациента

"Това, което липсва на хората, е нуждата от това да знаят, че на системно ниво те имат спокойствието и имат своя път, ако са заразени. И този път е предварително начертан и ясен за тях. Ако седя вкъщи, кашлям, кихам и по телевизията казват, че това най-вероятно е Covid-19, аз трябва да знам пътя как да стигна до диагноза, лечение, до консултация, до болница, ако се налага. Ако знам, че мога да се обадя на личния си лекар, а той е мотивиран финансово и логистично да върши тази работа, той може да ми назначи тест, изследване дали съм заразен или не, защото така е преценил от моите оплаквания. Държавата трябва да ни гарантира такъв път - да си правим тестове и да си сложим диагнозата, но с назначен тест от лекар. Това трябва да бъде осигурено и да не бъде свързано с нашата възможност да го платим. Липсата на такъв път води до абсолютен смут в душите на хората. Едва в последната седмица започнаха да се правят стъпки в тази посока. До неделя личните лекари и доболничната помощ, някаква част от болниците, не участваха в отговора на здравното предизвикателство", посочи Москов и допълни, че министърът на здравеопазването трябва да може да възлага на лечебните заведения определени функции във връзка с борбата с епидемията.

Регионални мерки при покачването на заразeни в кокретните райони, които са съпроводени с коренна промяна във философията на финансовата компенсация е друга спешна мярка.

"Ако нашият ресторант е затворен за една седмица заради мерки, които предварително са ни ясни, то моментално трябва да бъдат компенсирани. Тогава хората не стават естествени противници на самата борба с епидемията."

Хората трябва да знаят, че вероятността 10-12 дни след първия положителен тест да бъдат заразни клони към нула. След престой в болница никой не може да ви задържи, защото при изписването от болница трябва да ви бъде направен тест, а не просто да ви изпратят вкъщи.

В борбата с коронакризата трябва да бъдат включени колкото се може повече болници.

"Болница "Света Анна", в която работя, заедно с още 5 болници, поемат над 80% от целия товар. В невъзможността си да отговорят, бяха изградени тези центрове, фургони, в които могат да Ви тестват. Но това е допълнително натоварване за тези 50-60 места, които досега отговарят на нещо. Ако ги натоварим с всичко останало, категорично до 2 седмици тези места, в които досега успяваме да покрием всички луфтове в здравната система, те ще се срутят. Няма да издържат, ако бъдат оставени сами. Жертвите ще са многократно повече."

Изкуствено създаден ли е вирусът?

"Този вирус може да се получи по Божий път. Фактът е, че това е нещо, с което не сме се срещали. Аз и Вие не сме хората, които ще могат да разберат дали това е направено по изкуствен път или не, но съвместяването на тези видове рецептори, които се хващат за нашия организъм на едно място, е нетипичен."

Вижте цялото интервю с д-р Петър Москов в новия епизод на "Матине" с Рени и Вяра.