Дали спестяваме или винаги сме на червено е повече въпрос на манталитет и на лична дисциплина, а не толкова на доходи. В България не сме се научили да сме готови за план Б със спестявания в икономическа ситуация като тази. Това каза бившият министър на икономиката Николай Василев в интервю за Dir.bg, в отговор на въпроси за финансовото оцеляване и кризата вследствие на пандемията Covid-19.

"Много от българите имат заеми, било то потребителски или лоши, нямат спестявания и живеят от месец за месец. Минаха две златни десетилетия, в които безработицата клонеше към 0%, а доходите нараснаха 5 пъти. Ако човек и в тези времена не е намерил начин как да си организира живота, означава, че при следващата рецесия не само, че няма да спестява, а е много вероятно и да фалира", посочи Василев.

Планирайте, съветва бившият икономически министър. "Всяко домакинство, всяка фирма и всяка държава трябва да планира 5-10 години напред все едно, че може да се случи и комбинация от проблеми като коронавирус, война, природно бедствие. Това не е най-лошата година в нашия живот, може би е най-странната. В добрите години трябва да спестяваме много, за да посрещнем готови следващите проблеми, които ще се появят", казва още Василев в интервюто си в предаването "Матине".

По отношение на спестяванията българите приличат повече на американците, които имат същия подход към живота "на заем", отколкото на японците и германците, при които дисциплината и прогнозируемото финансово бъдеще са приоритет.

"В повечето държави в Азия от край време хората спестяват около 40% от доходите си. Тоест ако хората получават 1000 лева, единият вариант е да искат 2000 лв, а другият - да действат като японците и другите азиатци - да се стегнат и да спестят част от тях, да ги инвестират, да печелят от инвестициите си и да натрупат състояние от тях - постепенно, вдигайки доходите си. Япония е излязла от Втората световна война опустошена, разбита и не много по-добре от бедните държави в Европа. 50 години по-късно благодарение на здрава работа, спестяване и инвестиции, Япония стана една от най-богатите страни чрез спестявания."

Един от най-често задаваните въпроси от хората е:

Как да спестяваме при положение, че цените скачат?

Според Николай Василев постоянно високата инфлация е мит, а в същото време доходите растат всяка година. "Инфлацията за последните години е най-ниската в историята на човечеството. За последната година е около 0 и 1%, за последните 6 години общо е малко над нулата. В същото време заплатите растат през всяка една от годините след 1997 г. Дори тази година, в която има рекордна безработица и рецесия, доходите растат със средно 10%", посочи бившият министър на икономиката.

Въпросът как да живеем със същите доходи при повишаващи се цени се задава в последните 100 години.

"Същият въпрос се задаваше в края на 90-те години, когато средната заплата беше няколко десетки долара, после се задаваше, когато средната заплата стана 400 лева, задава се и сега, когато средната заплата клони към 1400 лева и отново казваме, че парите не ни стигат. След 10 години пак ще се задава и повярвайте, на германците със средна заплата от няколко хиляди евро, също не им стигат парите. Виждал съм много домакинства, фирми и държави, които и в добри и лоши времена спестяват и живеят бедно. Има и други хора, които са с огромни доходи и въпреки това винаги са на червено и с кредити. Спестяването не е въпрос на това колко е богат човек и същото се отнася и до държавите. Германия има излишък в 7 от последните 10 години, а Франция, Италия и Гърция нямат нито една година без голям дефицит в последните 50 години. Франция и Италия за това са по-бедни от Германия - защото винаги са на червено. В същото време германците, които са по-дисциплинирани, работят и спестяват и затова станаха по-богати."

Колко сериозна ще бъде икономическата криза?

"Това е най-голямата рецесия в света от Втората световна война насам, в някои държави през второто тримесечие икономиката спадна, например в САЩ - с 33%, което е нещо нечувано! Средният процент на спад в икономиката в Западна Европа е 13%. Ако миналата година някой ме беше питал възможно ли е да се случи нещо, така че американската икономика да спадне с 1/3, щях да кажа, че вариантите за това са термоядрена война или кацането на извънземни. Пандемията не е като извънземните да кацнат на планетата, но големият проблем е по-малко медицински и повече в промяната в поведението на хората."

Резултатът от масовата изолация и карантината доведе до спад в потреблението, особено в някои сектори и до дълбока рецесия. Безработицата нарасна - най-много в Щатите, на второ място в Западна Европа, има лек ръст и в България, сочи статистиката.

"От друга страна третото тримесечие беше положително - икономиките започнаха да излизат, защото може би се видя, че Дяволът не е чак толкова черен", посочва Николай Василев.

Как ще се отрази кризата на доходите ни?

Обществото е разделено на няколко групи по отношение на ефекта от кризата. Ако сте служител в държавния сектор, най-вероятно не сте загубили работата си и също така през 2021 г. доходите ще бъдат по-високи от тези през 2019 г., която финансово беше най-добрата година в историята на държавната администрация. Тоест около 2-3 млн. души, които получават доходите си или пенсиите си от държавния сектор, финансово ще бъдат по-добре, отколкото са били досега.

"Тези, които работят в бизнесите, които имаха добро развитие през тази година - IT, онлайн услуги, доставки - те също ще бъдат добре."

"Най-пострадалите засега компании са в сферата на туризма и пътуванията - авиокомпании, хотели, търговия на дребно - ситуацията не е красива и може да стане по-добре. Нямаме конкретно лекарство или съвет, който да оправи положението, но има няколко фактора, които са валидни за всички хора и периоди.", посочва Николай Василев.

Гледайте цялото интервю с Николай Василев в новия епизод на предаването "Матине" с Рени и Вяра.