"Твърдя, че моят труд няма нищо общо с труда на Наталия Киселова. Слуховете за моето уволнение са силно преувеличени". Това заяви пред bTV Петър Илиев часове след като от СУ обявиха, че главният асистент от Юридическия факултет е плагиатствал част от трудовете на доцент Наталия Киселова в своя книга.

Етичната комисия на Софийския университет "Св. Климент Охридски" е установила 92 страници със съвпадения между труда на Илиев и този на доц. Киселова. "Представянето на книгата в съкратен вариант, необозначен като второ издание, е опит за възпрепятстване на започналата на 9 август вътрешноинституционална проверка, което е несъвместимо с академичната честност и почтеност", се казва в заключението им. Етична комисия посочва още: "Представянето на книгата в преработен съкратен вариант от 618 страници, необозначен като второ издание, е опит за възпрепятстване на започналата на 9 август 2021 г. вътрешноинституционална проверка, което само по себе си е нарушение и е несъвместимо с академичната честност и почтеност".

Дали Петър Илиев ще бъде дисциплинарно уволнен, ще се решава тепърва.

Деканът на факултета Даниел Вълчев каза, че следващата седмица ще свика факултетния съвет на Юридическия факултет.

Туитър

Илиев коментира, че в етичната комисия няма юристи и е нарушила правилника на университета и два закона: "Тя не е органът, който има право да се произнася със становище по казуса. Твърдя, че моят труд няма нищо общо с труда на Наталия Киселова. Слуховете за моето уволнение са силно преувеличени".

Доцент Киселова засега отказва коментар.

Адвокатът и преподавател Петър Илиев беше номиниран от "Има такъв народ" за министър на вътрешните работи и силов вицепремиер. Още в началото на казуса с книгата, от ИТН излязоха в защита на Илиев. "Искам някой с лицето си, искам някой да застане и да каже, че е плагиатства", каза в разгара на скандала зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов.

А лидерът на партията Слави Трифонов излезе с позиция във "Фейсбук": "Аз за Петър Илиев ще се погрижа, както се грижа за всички почтени и лоялни хора, които познавам. И също така ще се погрижа да разбера кой си ти или кои сте вие, които сте в състояние да изгорите книга, да съсипете човек заради амбициите си за власт. И след това всичко по реда си". Днес, след становището на СУ, той все още няма пост по темата.

Бившият депутат от "Има такъв народ" Станислав Балабанов заяви че казусът около труда на номинираният за правосъден министър и вицепремиер в проектокабинета на ИТН Петър Илиев ще се реши в съда. "Петър Илиев е достатъчно добър и образован юрист, който трябва да отговаря вече сам оттук-нататък за действията си в съда, ако се стигне дотам. Съдът е мястото, където трябва да се реши този казус". Той вижда в този случай политическа атака: "Защо Софийският университет чак сега, защо преди 5 години те са мълчали по тази тема. Защо са изпуснали законовите срокове", заяви Балабанов.