Страната е в епидемия от грип и други респираторни вируси. Подобно на всяка година, краят на януари и първите седмици на февруари е времето на епидемичен взрив, при който се отчита най-висока заболеваемост. Здравните служби съветват всеки отговорно за собственото си здраве и това, на обществото, да занижи риска от заразяване и пренасяне на зараза чрез завишена хигиена, ограничаване на контактите и физическа дистанция от видимо болни хора. Организмът обаче, бидейки в контакт с натоварена с вируси среда, работи непрестанно, за да поддържа здравословно ниво като държи имунната система напрегната, докато самата тя не отслабне. Обикновено това се случва при излагане на фактори, които популярно наричаме "настинка". Предвид средните температури за това време, това никак не изглежда трудно...

Разбира се, както повечето хора са наблюдавали от опит, не всеки човек по всяко време е податлив на инфекции. При добро състояние на имунната система някои вируси се неутрализират още преди човек да е усетил, че са попаднали в тялото му. Други маркират леки симптоми, защото в близките 2 години са се преборили със същия или с подобен вирус и все още има работещи антитела, които се заемат със своята работа. Общото схващане е, че респираторните вируси остават до 2 години памет в организма, а при повторно излагане в този период, антителата се обновяват. Това е и една от причините възрастните да боледуват по-рядко от тези вируси, а не защото те са "детски", както често се споменава.

Защо имунната среда е важна?

Много хора говорят уверено по въпросите за имунната система, знаят билки и различни хранителни комбинации за подсилването й или се опитват да я профилактират с имуномодулатори или стимулатори. Истината е, че имунната система поддържа ниво на хомеостаза - ако човек е здрав, значи имунитетът му е на оптимално ниво.

Когато има реактивна на патогени среда, тя спомага за бързия имунен отговор и мобилизира организма за цялостна мигновена атака срещу болестотворните микроорганизми. Неподходящият или нередовен хранителен режим, употребата на лекарства, особено антибиотици, алкохол, тютюнопушене, честото боледуване, намаляват количеството полезни бактерии в чревната флора, която забавя реакцията на имунната система и с това удължава периода на излекуване заедно с повишаване риска от усложнения. Човешкото тяло е невероятна машина и ние продължаваме да откриваме нови и нови изумителни функции и механизми, с които то ни поддържа здрави. Вероятно сте чували, че червата са центърът на здравето. Но замисляли ли сте се откъде идва това твърдение? Скорошни изследвания разкриха, че бактериите в храносмилателната ни система, известни като чревни бактерии, играят важна роля в защитата ни от вируси и други заболявания.

Тази защитна сила се формира от няколко механизма. От една страна, около 80% от нашите имунни клетки се намират в чревната тъкан, за да се борят с нахлуващите бактерии или вируси, а от друга страна голям брой полезни микроорганизми живеят в нашите черва, за да ни помагат с нашествениците. Оказва се, че нашите чревни бактерии всъщност са способни да изместват и отблъскват патогенни бактерии и вируси чрез различни механизми.

Кои са пробиотиците с насочено действие срещу влиянието на вируси?

Не всички пробиотични щамове могат да повлияят на защитните сили на организма в борбата му с вирусни инфекции. Те трябва да имат способността да прихващат вирусите като в капан ("Trapping"-механизъм), да освобождават антивирусни вещества, да блокират рецептори и да активират процеса фагоцитоза, при която специфични клетки на имунната система - фагоцити, "изяждат" увредените от вируса клетки.

Някои чревни бактерии са в състояние да обменят информация с имунните клетки. Тази информация, която се предава на клетките на имунната система, води, наред с други неща, до увеличаване на естествените клетки-убийци, както и до повишена активност на макрофагите в белите дробове. Тези видове клетки са особено отговорни за бързото унищожаване на нашествениците и по този начин предотвратяват разпространението на вирусите в белодробната тъкан и размножаването им.

Кои са тези бактерии?

Lactobacillus rhamnosus SP1 е бактерия от чревната микрофлора, която има доказана антивирусна активност при грипен вирус тип А (H1N1), инфекции на горните и долните дихателни пътища, риновируси, ротавируси, трансмисивен гастроентерит.

Комбинираното приложение на Lactobacillus rhamnosus SP1 и Bifidobacterium animalis ssp. lactis DSM 15954 успява значително да намали продължителността на инфекциите на горните дихателни пътища, тежестта, както и броя на пропуснатите учебни дни при учениците. Тези резултати показват невероятните способности, с които нашите полезни чревни обитатели са оборудвани и работят за нас и нашето здраве. Може би сте се чудили дали чревните бактерии изобщо са способни да се борят с вируси извън нашите черва, дори в други части на тялото? Този въпрос е основателен, но както е показано в много други области, червата са свързани с останалата част от нашето тяло чрез различни оси. Оста черва-мозък или оста черва-черен дроб са добре известни примери, които показват, че нашият чревен микробиом има голямо влияние върху здравето ни и може да му повлияе положително. Друга ос, която все още е малко известна, е така наречената ос черва-бели дробове, но посочените бактериални щамове доказано оказват положителното си влияние там.

Lactobacillus rhamnosus CRL1505 е от същото семейство Lactobacillus rhamnosus и в допълнение с общите свойства на този бактериален клас, специфичното при него е доказаната му антивирусна активност при респираторен синцитиален вирус (RSV).

Много популярна за страната ни бактерия е Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus LB2 или позната като Лактобацилус Булгарикус. Тя е и една от много изследваните бактерии, които е известна с противотуморната си активност и спомагане експресията на противовъзпалителни цитокини. По-малко известен факт обаче е влиянието на родната бактерия върху имунната система при вирусни респираторни инфекции, особено при грипните щамове.

За друг бактериален щам - Lactobacillus reuteri, има научни изследвания, доказващи преки имуномодулиращи ефекти. Този щам може да влияе на имунната система, като стимулира производството на определени цитокини и други компоненти на имунната система, подобно на Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus LB2, но чрез различен механизъм.

Пет бактерии - "професионалисти" + добавен витамин D за твоята имунна система

След като разгледахме основните ползи на посочените 5 бактерии, логично е да се запитаме къде да ги намерим и как да си ги набавим, за да предоставим най-благоприятната чревна среда за защита срещу вирусните патогени.

OMNi-BiOTiC® Pro-Vi 5 е отговорът, който предоставя 5 милиарда пробиотични бактерии. Добавеният витамин D в OMNi-BiOTiC® Pro-Vi 5 допринася за нормалната функция на защитните сили при възрастни и деца. Проучвания показват, че хора с ниско ниво на витамин D по-често се оплакват от настинки отколкото хората, които приемат достатъчно количество. То помага във всекидневната ни грижа за здравето, особено през зимните месеци, когато късите дни ни лишават от витамин D, а липсата на достатъчно разнообразна храна нарушава баланса на полезни пробиотици в червата ни.

OMNi-BiOTiC® Pro-Vi 5 е идеалният спътник за защитните сили на тялото ви и се предлага в удобно саше, което се разтваря в 125мл вода и след минута съставките са активирани и готови за прием. Пробиотичната напитка има приятен вкус и за най-пълноценно усвояване е препоръчително да се приема на гладно, преди хранене.

Тъй като в OMNi-BiOTiC® Pro-Vi 5 се съдържат само естествени за човешкия микробиом бактерии, той може да се приема и по време на бременност и кърмене, както и от деца. При деца над 4 г. се препоръчва прием на 1 саше дневно. При деца от 1 до 4 г. се препоръчва прием по 1/2 саше дневно.

С подкрепата на: Vedra International