83% от хората по целия свят вярват, че околната среда върви към бедствие. Това засега се усеща най-вече в Южна Америка, Близкия изток и Африка, където въздействието на изменението на климата е най-голямо. 61% от южноамериканците усещат "абсолютно" промените от глобалното затопляне върху начина си на живот, същият отговор дават 45% от местните в другите два района, показват данните от глобално проучване на Ipsos, проведено сред 24 000 души в периода февруари - март.

Здравето на близките ни, липсата на достатъчно пари, войната и тероризма, пандемията, просперитетът на младите, престъпността, неуважителното поведение, са в топ-листата на проблемите, за които хората мислят всеки ден. Нагоре върви и тревогата заради климатичните промени, която вече намира трайно място в класацията на безпокойствата и не е тренд, който ще отмине. Половината от населението се тревожи за климатичните кризи няколко пъти седмично, показва анализът на данните. Според глобалния лидер в пазарните проучвания Ipsos, околната среда е най-важната грижа, която обединява хората в глобален аспект.

снимка: IPSOS

Достатъчно ли правим?

"Повечето хора казват, че ги е грижа за околната среда, но при анализ на действията, които предприемат, става ясно, че са склонни да надценяват малките си стъпки, които правят и да подценяват големите действия, които биха могли да предприемат. Хората смятат, че правят достатъчно и бизнесът и правителствата са тези, които трябва да предложат решенията", казва д-р Пипа Бейли, ръководител на практиката по изменение на климата и устойчивост в Ipsos UK.

Данните бяха оповестени на специалното събитие за устойчиво развитие на компаниите в тютюневия бранш, организирано от Глобалния форум за тютюна и никотина (Global Tobacco and Nicotine Forum), на което компании от бранша споделиха опит и иновации, въведени в производствата им с цел намаляване на ефекта върху природата.

Какви навици променяме?

За 1 година най-сериозен е напредъкът (с 3%) при хората, които ходят пеша, ползват колело или градски транспорт вместо личен автомобил и тези, които заменят животинските продукти с други алтернативи, за да намалят вредните емисии от отглеждането на животни.

С 2% повече са тези, които казват, че вече ползват по-малко количество вода за душа си или за поливане на градините си. Също толкова хора пестят електричество у дома. С 2% повече или общо 51% от хората в проучването са казали, че рециклират различни материали като стъкло, хартия и пластмаса.

Отпадъчните опаковки и пластмасите за еднократна употреба са сред най-разпознаваемите вредни отпечатъци върху природата, генерирани от човека.

Пушачите са огромни замърсители на природата - годишно се изхвърлят 4,5 трилиона цигарени фасове.

"Промяната на навиците е в основата на прехода към масово рециклиране, а решението за устойчиво развитие, съобразено с природата е новото задължително нещо за бизнеса. Понякога съвсем малки кампании могат да се окажат много важни за промяната на нагласата на обществото", казва още д-р Бейли в призив към тютюневата индустрия за устойчиви и щадящи природата решения.

Природата като бизнес приоритет

Различните части от веригата отговарят на предизвикателството по различен начин, но са категорични, че темата е от първостепенна важност.

"Устойчивото развитие за компанията e отговор на очакванията на света около нас - това означава надграждане и промяна. Проучванията ни, които правим на много нива, откриха, че можем да направим най-голямата разлика чрез подобрения във въздействието на продуктите върху здравето на хората (устройствата с нагряване на тютюн IQOS) и малко изненадващо, но и върху изменението на климата. Това е топ тема за нас, защото е топ тема за обществото", заяви и Сара Бостуик, ръководител на отдела за ангажиране на заинтересованите страни в областта на устойчивото развитие в Philip Morris International.

Източник: PMI

В търсене на разградими филтри и вейпъри

Едно от нещата, които можем да променим е полипропиленовата опаковка, която обичайно защитава пакета тютюнев продукт, с нов вид материал от ново поколение. Това е много важно заради огромното потребление на пластмаса в цял свят, казват от бранша.

"Индустрията активно търси начин да замени и целуозния ацетат във филтрите на цигарите, които замърсяват океаните и се разграждат с години. Всички компании в момента влагат огромен ресурс в това търсене", споделя Джанмарко Гуидуци, ръководител на продажбите и следпродажбеното обслужване на Cerulean - компания за производство на машини за тютюневата индустрия и тестване на технологии.

Снимка: iStock by Getty Images

"Оценяваме високо и факта, че все повече от производителите на иновативни продукти ни питат за щадящи производства и дори не пускат нови продукти на пазара, ако нямат пълното уверение от наша страна, че новите продукти могат да бъдат произвеждани с устойчиви решения", казва Гуидуци. Индустрията преминава през революция с продукти от ново поколение като устройства с нагряване на тютюн, електронни цигари и никотинови торбички и те ще представят свои собствени възможности, допълва той.

Графика: IPSOS

А възможности изглежда не липсват - на форума беше представен и първият по рода си еко-френдли вейпър. Разработката е на китайска компания. Новото устройство използва батерия с по-дълъг живот, корпусът е биоразградим и жизненият цикъл на продукта е интегриран в цялостна система за рециклиране. Освен това еко-френдли вейпърът събира 30% повече течност и има по дълъг живот. Прогнозите на китайската компания сочат, че чрез новите технологии емисиите при производството на електронни цигари могат се намалят значително. Оптимистичните прогнози са за разлика от 70%, ако се използва соларна енергия за производството и целево събиране за рециклиране в специални контейнери.