Номинацията му е направена от Районната колегия на Българския зъболекарски съюз, където работи Незабравка Андреева. Д-р Павлов е кум на нейната дъщеря, съобщи местният сайт "За Перник".

В мотивите за предложението се изтъкват професионалния опит на Валентин Павлов като дентален хирург с над 20 години стаж, наградите и отличията му, които е печелил през годините, като „Човек на ХХІ век“,„Златен печат“,„Златна книга“, „Татко на годината.

Зъболекарите подчертават и съпричастността и приноса на д-р Павлов в обществния живот на Перник. Изтъква се и че по време на мандата му като депутат е ремонтирано първо АГ отделение на пернишката болница и е обновен спешният кабинет в Радомир. 

В началото на юни т.г. обаче Спецзвено "Антикорупция" внесе обвинителен акт в съда срещу съпрузите стоматолози Валентин и Венета Павлови и д-р Йоана Филипова за смъртта на 11-годишния Алекс на 14 юни 2016 г.

Тримата лекари са обвинени за причинена от тях смърт на пациент по непредпазливост. Тъй като Валентин Павлов бе кандидат-депутат и водач на листата на „Реформаторски блок – Глас народен“ в Перник, главният прокурор Сотир Цацаров му поиска имунитета, а стоматологът сам го даде.

Валентин и Венета Павлови са известни стоматолози, а по време на снимките на ”Непобедимите 2” през 2011 г. Силвестър Сталоун се лекува в клиниката им -"ЕО ДЕНТ" в София.