Водопроводната мрежа на Перник вече е свързана с аварийното снабдяване през Мало Бучино и се подава вода от язовир "Белмекен". Това стана факт след две сериозни аварии по тресато при тестовете и няколко дни закъснение от предварително обявения пусков срок. Целят ремонт струва около 20 млн. лева. 

От днес е в сила нов график на водоподаване за 11 населени места в община Перник - областния център Перник, град Батановци и селата Големо Бучино, Люлин, Дивотино, Мещица, Витановци, Ярджировци, Богданов дол, Черна гора и Лесковец. Те вече получават вода през деня - от 6:00 ч. до 22:00 ч.

Чешмите на живущите в Перник, Батановци и 9-те села ще спират нощем - от 22:00 ч. до 6:00 ч. Досега населените места, водоснабдени от язовир "Студена", имаха вода по седем часа в денонощие - от 15,00ч. до 22,00ч.

Облекченият режим се въведе след пускане в експлоатация на новия водопровод от Мало Бучино до Перник. Оттам Перник черпи 300 литра в секунда и много малко количество от язовир "Студена".

"Водопроводната връзка между София и Перник ни дава възможност да преминем на по-лек режим. В тази кризисна ситуация това е належащо, за да бъдат спокойни перничани и да спазваме всички превантивни мерки начертани от Националния кризисен щаб.", коментира кметът на общината Станислав Владимиров.

Вчера премиерът Бойко Борисов бе в Перник за пускането на новия водопровод. "На практика тази тръба напролет ще бъде резервна за Перник", каза премиерът Бойко Борисов по време на инспекцията.

Вижте снимки >>

Заради снеговалежите в язовир "Студена" вече има около 8,7 млн. кубични метра водак. Подмяната на старата водопроводна мрежа в града започва от квартал "Църква" от четвъртък, съобщи кметът.

На вчерашното извънредно правителствено заседание Министерският съвет даде съгласие "Софийска вода" АД да предоставя водни количества на "Водоснабдяване и канализация" ООД - Перник за осигуряване водоснабдяването на град Перник и прилежащите населени места. Решението дава възможност за срок от шест месеца ВиК - Перник да получава вода от новоизградения авариен водопровод. По този начин се осигури довеждането на водни количества от събирателните деривации на язовир "Белмекен" - СД "Манастирска" и СД "Грънчар" до град Перник.