Експертите и охранителите в резервата забелязват за първи път набези на дребни хищници – лисица и чакал, преди около седмица.

"Наблюдавана е една лисица, която е влязла, подгонила, подплашила няколко пеликана -  разказа пред bTV Момчил Петров, експерт в парка. На 5 март сутринта един чакал е наблюдаван, който също е подплашил пеликани. Предполагаме, ако са изяли нещо, то това са изстинали яйца, измръзнали“.

Нападението на лисици и чакали се случва през няколко години, когато водата замръзне. Така хищните животни стигат до колонията на пеликаните, която е в средата на езерото. Специалистите ще могат да огледат пораженията едва след разтапянето на леда.

„Планираме да извършим такова влизане и при него ще можем да разберем има ли специално от тези хищници някакви следи или не“, казва Петров.

Поради необичайно високите температури през месеците декември 2017 г. и януари 2018 г. пеликаните се завърнаха в гнездовата колония още през декември и скоро след това започнаха изграждане на гнезда и размножаване.

Eкспертите очакват с повишаване на температурите и разтопяването на снега и леда, както и  покачване на водното ниво, птиците да се завърнат и гнездовия сезон да бъде възобновен.

Къдроглавите пеликани се изхранват изцяло с риба. Когато езерото замръзне, използват река Дунав за хранителна база. Понякога птиците успяват и сами да разтопят част от леда в средата на езерото, както е сега. Според специалистите, нормалният и масов период на гнездене на пеликаните и снасянето на яйцата предстои в средата на март.