Документът е бил отказан от Община Пазарджик с мотива, че по българското законодателство е предвидено в актовете за гражданско състояние произходът на детето да е от майка и баща, а не от две майки, както е в случая, съобщи Дарик радио.

Административният съд обаче е взел компромисно решение, позволяващо издаването на удостоверението за раждане.

При подаване на искането за издаване в графа „майка" било посочено името на българката, а в „баща" - датчанката. Към заявлението били приложени всички изисквани от международното право книжа, включително удостоверение за раждане, издадено от Дания.

От служба ГРАО обаче отказват да издадат документа, тъй като така представен, произходът на детето не отговаря на нашето законодателство.

Родителите обжалват в Административния съд и съдия Десислава Кривиралчева постановява, че е неправилно да се отказва издаването на акта за раждане.

В нормативните документи е предвидено при раждане в чужбина, както е в случая, да се впишат данните на майката, която в случая е известна, а в графата за баща да се остави празно поле или да се зачертае, но не и да се откаже издаване на акта. Впоследствие актът може да бъде променен или допълнен след доказване на бащата по съдебен ред.

Отказът на община Пазарджик е отменен, а преписката - върната на кмета за ново произнасяне при спазване на указанията по тълкуването и прилагането на закона, реши съдия Кривиралчева.

Решението може да се обжалва в 14-дневен срок пред Върховния административен съд.