Ще бъдат увеличени и проверките на шофьорите за употреба на алкохол и наркотици в нощните часове - между 22.00 ч. и 02.00 ч.

МВР очаква трафикът да е най-натоварен между 17 и 19 часа утре - 6 май, и препоръчва да не се тръгва на път в последния момент. Службата призовава още шофьорите да внимават на пътя и да бъдат толерантни, да не предприемат рискови маневри и да не застрашават нито своя живот и здраве, нито сигурността на останалите участници в движението.

По данни на министерството близо 200 хил. души са пресекли границата в една от двете посоки към Гърция и се очаква днес и утре да се върнат обратно. В този регион е увеличен броят полицаи и служителите по гранично-пропускателните пунктове.

„Очакваме в понеделник да е пиковият момент. Ще се работи с пълен капацитет, освен предвидените служители, ще има и допълнителни служители, които да обслужват трасетата, като в посока вход България ще работят максимален брой трасета и допълнителни служители, които да извършват граничния контрол. Още от сутринта ще засилим контрола, мерките и служителите, които да обслужват гражданите. Това се прави с цел по-лесно преминаване и контролът да не се занижава”, посочи главен инспектор Бойко Божков, директор на Регионална дирекция „Гранична полиция” – Смолян, цитиран от "Фокус".

Автобусите за връщане в София днес са пълни, а за понеделник почти няма места. Това съобщи Галя Топалова, председател на Националното сдружение на автобусните превозвачи. За 7 май сутринта автобусите към София също са почти пълни. Все още не е ясно дали ще бъдат пуснати допълнителни автобуси. Днес следобед ще има доста голям наплив на връщащи се на Централна автогара.
От София автобусите са почти празни и има места към други направления за днес и за утре.