"За вярващия човек всекидневно се случват чудеса. Нашите духовни очи, като че ли са затворени за чудесата около нас, защото сме свикнали да възприемаме чудото като фойерверк, светлини и светкавици, но чудото е човешкият живот. Чудесата ни съпровождат, но трябва да имаме очи и уши за тях. Винаги трябва да благодарим на Бог".

Това каза в предаването на "Тази неделя" по bTV Западно и Средноевропейският митрополит Антоний.

Митрополит Антоний ще замести патриарх Неофит и ще отслужи светата литургия в катедралата "Св. Александър Невски" довечера в 18 ч, както и рождественската литургия на 25 декемрври в в 9:30 ч.

"Негово Светейшество е във ВМА, където лекарите се грижат за неговото възстановяване и здраве. Той е в стабилно състояние. По препоръка на лекарите не се допускат лица до него, за да бъде запазена стерилна обстановка. Българската православна църква призовава всички да се молим, защото молитвата е най-голямото оръжие на всеки един християнин и най-великото чудо, което Бог върши по нашите молитви", каза Западно и Средноевропейският митрополит Антоний.

Той обясни как да се подготвим за празничните дни.

"Преди всичко трябва да се подготвим с молитва, осъзнавайки чудото, което се извършва на Рождество Христово. Днешният ден, Бъдни вечер, е вечерта, в която всички се събираме не около веществената трапеза, а около духовната, в която очакваме да се роди спасителят, разтваряме яслите на сърцата си, за да можем да го посрещнем", каза митрополит Антоний.

Митрополит Антоний за Христовите и човешките страдания

Според Западно и Средноевропейския митрополит българите са станали по-вярващи

По думите му сме отвикнали да казваме "благодаря" дори на най-близките около нас.

"Оправдавайки се със суетата на ежедневието и забързания живот, като че ли все по-малко имаме време за стойностните неща в нашия живот, а те са непреходните, а не материалните. Войните, кризите, пандемиите ни карат да се замислим за преходността на човешкия живот и за краткия срок. Тогава осъзнаваме къде е истината", допълни митрополит Антоний.

 

В навечерието на Рождество Христово той отправи послание към вярващите:

"Мир в сърцата, любов, която да раздаваме, да бъдем Христови ученици и миротворци, да свидетелстваме чрез делата на любовта и вярата и да се молим Бог да благослови България и да ни даде по-добри бъднини".