Патриарх Неофит получи изпратените от Папа Франциск мощи на двама важни светци, свързани с историята на древна Сердика.

На официациална церемония днес в сградата на Софийската митрополия, апостолическият нунций монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари предаде на българския партриарх Неофит мощите на двама светци - Климент папа Римски и мъченик Потит.

Апостолическият нунций Анселмо Гуидо Пекорари и епископ Христо Пройков въвеждат мощите на свети Климент и свети Потит в Патриаршията

Снимка: Bulphoto

Св. Потит е първият мъченик на Сердика, с чието име са свързани редица чудодейни изцеления в древността, а другият е св. Климент - първият епископ на Сердика и римски папа.

Св. Климент е близък сподвижник на св. Петър и св. Павел. Неговите мощи са намерени от Константин-Кирил Философ в Крим и пренесени в Херсон. По-късно светите братя Кирил и Методий пишат на папата за откритите мощи и са поканени в Рим. Папа Адриан II лично излиза начело на шествието на римските граждани, за да приеме от братята мощите на св. Климент. Заедно с тях главата на Римската църква тържествено приема и преведените на старобългарски литургични книги, освещава ги и ги полага в църквата "Санта Мария Маджоре". С това действие понтификът одобрява службата на славянски език.

Свети Потит е родом от Сердика и изживява своето мъченичество по времето на император Антон Пий и е погребан в италианската Пулия, в днешния град Трикарико. Той е считан за първият сердикийски светец и един от десетте софийски светци, като името му е свързано с многобройни чудотворни изцеления.

Предаване на мощите на свети Климент и свети Потит на патриарх Неофит

Снимка: Bulphoto

Предаването на мощите на двамата светци днес на българския патриарх е своеобразно продължение на апостолическото посещение на Папа Франциск в България през май месец 2019 година.

Тържествен камбанен звън огласи пристигането на мощите днес в София. След като получи дарът на Папата, патриарх Неофит изрази духовната си радост "да посрещне дарените от Негово Светейшество Папа Франциск мощи на древнопросиялите Сердикийски светци и мъченици - Св. Климент папа Римски и Св. Потит мъченик, което той прави като братски жест към Българската православна църква след неговото посещение през май 2019 г. в България".

Апостолическият нунций Анселмо Гуидо Пекорари и патриарх Неофит пред мощите на свети Климент и свети Потит

Снимка: Bulphoto

"Голяма благодат е за нашата Българска православна църква, като пазителка и продължителка на делото на Светите братя Кирил и Методий и техните свети ученици, да получим и частица от светите мощи на всепочитания Климент папа Римски, основател на Сердикийската църква и неин първи епископ, които са духовен мост между Българската църква и Римската църква, и чието голямо духовно и благодатно действие вече векове наред съгрява сърцата на българския и италианския народи", заяви българският патриарх и допълни, че "пред тази свята памет, съчетана с празненствата посветени на Светите братя Кирил и Методий, всяка година българска църковна делегация се покланя в древния храм "Сан Клементе" в Рим, като по този начин засвидетелства и своята благодарност пред Римския епископ".

Епископ Христо Пройков връчва на патриарх Неофит мощите на свети Потит

Снимка: Bulphoto

Негово Светейшество Неофит припомни и "други светци по българските земи и извън тях - св. Дасий Доростолски, както и всепочитания в целия свят св. Георги Победоносец, чиито свети мощи имахме радостта да получим от Папа Йоан Павел Втори (през 2002 година) и от Папа Бенедикт Шестнадесети (2006 година)". "Свидетелство на вярата на светиите и мъчениците Христови е ясно доказателство за нашите добри отношения, които пребъдват и ще продължават в мир, разбирателство и взаимно уважение", заключи патриархът.

Преди това, апостолическият нунций, след като предаде светите мощи, каза: "Днес мощите на Свети Климент, папа Римски се връщат, заедно с тези на свети Потит, по тези земи, в които живяха двамата свети мъченици, по местата, видели мисионерското дело на светите братя Кирил и Методий. Монсеньор Пекорари припомни посещението на Папата в България през май миналата година, цитирайки думите на Светия Отец, имайки предвид това което обединява Българската православна църква и Римската църква, въпреки непълното общение и различието в традицията".

Според него, "ценният дар на мощите е знак на желанието на Папата да търси и да се моли за единството на християните и на взаимното уважение, характеризиращо отношенията между Светия престол и Българската патриаршия."

Светите мощи на светите Климент, папа римски и Потит, мъченик, ще бъдат съхранявани и изложени за поклонение в древната църква "Света София, изградена в годините, когато Църквата все още не е разделена. Тържествата, посветени на светите мощи, ще продължат на 24 и 25 март, когато ще бъдат преместени от сградата на Софийската митрополия, в църквата "Света София".