Патриарх Неофит оглави празничната Света литургия за големия Господски празник Господен в Йерусалим, наричан още Цветница или Връбница. Архиерейското богослужение беше в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Негово Светейшество отправи слово за днешния голям празник Вход Господен в Йерусалим, съобщиха от Българската патриаршия.

"Днес Господ влиза в Светия град - Йерусалим, за да завърши Своето богочовешко дело. Пред нас е седмицата, през която Той ще изпълни докрай волята на Своя и наш Небесен Отец, принасяйки Себе Си в жертва "за живота на света" (Йоан 6:51). Днес е посрещнат от йерусалимските жители с "осана", за да бъде само няколко дни по-късно осъден - отново от тях - и предаден на мъчения и кръстна смърт. Но както скръбта и болката на Неговата Всесвета майка, на апостолите и на всички Негови ученици съвсем скоро ще бъде и наша скръб, по същия начин в днешния ден радостта на йерусалимци е и наша радост", се казва в словото на патриарха, съобщиха от Българската патриаршия.

Снимка: Булфото

Патриарх Неофит отбелязва, че тази радост е по детски чиста и невинна.

"Броени дни преди Празника на празниците - пресветлото Христово Възкресение - светата Църква ни призовава към размисъл над трагедията на богоотстъпничеството, но също и към още по-дълбоко и осъзнато вникване в тайната на Божията любов към човека - любов, чийто скъпоценен плод е Въплъщението и въчовечаването на Сина Божи, което е по воля Божия: "заради нас човеците, и заради нашето спасение" (Символ на вярата, 3)", казва Негово Светейшество.

Той припомня, че днес в изпълнение на пророчествата Богочовекът Господ наш Иисус Христос влиза в Светия град "праведен и спасяващ, кротък, възседнал на ослица и на младо осле".

"Най-много от всичко обаче Господ влиза днес в Светия Сион, за да изпълни докрай заповедта за любовта, която заповед и Сам Той ни завеща (срв. Йоан 13:34), и да завърши всичко онова, заради което беше и дошъл: "да подири и спаси погиналото", се казва в словото на водача на БПЦ.

Той се обръща към миряните с призив за любов и достойни дела.

"Братя и сестри, нека бъдем достойни за този велик божествен дар към нас, своеволните и нерадиви, ала винаги обичани от Бога Негови чеда. С делата си да свидетелстваме за извършеното от Христа Иисуса наше изкупление и спасение, да живеем с любов към Бога и ближния, в смирение и покорство към Божията воля, за да наследим и Неговото вечно Царство. Мирът и благодатта на нашия Господ Иисус Христос и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас! Честит и благословен празник!", с тези думи отправя своя благослов Негово Светейшество.

Снимка: Булфото