Временният кмет на столичния район "Младост" Владимир Клисуров все още е на поста си, въпреки че вчера той обяви в социалните мрежи, че подава оставка.

Според законодателството обаче Клисуров не може да се оттегли, докато кметицата Десислава Иванчева не посочи друг свой заместник, съобщи Би Ти Ви.

Патовата ситуация в "Младост" може да се реши, ако от прокуратурата поискат по-бързо отстраняването на обвинената в корупция Иванчева.

След две години в управлението изведнъж да се почувства некомпетентен ми звучи странно. Така председателят на Столичния общински съвет (СОС) Елен Герджиков коментира изразеното в социалните мрежи желание на и.д. кмет на район "Младост" Владимир Клисуров да си подаде оставката, защото не се чувства компетентен да управлява.

"Оставки не се подават във "Фейсбук", заяви Герджиков и добави, че до този момент нито в СОС, нито при кмета Йорданка Фандъкова има официално уведомление за оставка.

Герджиков обясни, че Клисуров е посочен за заместник от задържания кмет на района Десислава Иванчева в нейното заявление за отпуска, подадено в СОС от адвоката ѝ. Ако той има съмнения за собствената си компетентност в някои области, по закон може да делегира права на някой от другите зам.-кметове, обясни гостът.

Той уточни, че макар и в ареста, Иванчева не е с отнети права.

В случай, че Клисуров наистина реши да се откаже от поста, той би могъл или да делегира правата си на своя заместник или да влезе в комуникация с действащия кмет и заедно да вземат решение какво да направят. Ако се стигне до абдикация, СОС може да посочи временно изпълняващ длъжността кмет. Той трябва да е някой от зам.-кметовете.

Герджиков определи като странно мълчанието на Иванчева и липсата на нейна позиция по случая.

Десислава Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и бившият кмет на "Младост" Петко Дюлгеров бяха арестувани на 17 април.

В колата на кметицата бяха открити 56 000 евро, а 14 000 - у посредника Дюлгеров. Според прокуратурата парите са искани и дадени от бизнесмена Александър Ваклин, за да му бъде дадено уведомление до заинтересовани страни във връзка с негов строеж в местността Камбаните.

Две инстанции на съда оставиха Иванчева в ареста. Тя ще може да поиска да я освободят под парична гаранция едва, когато има нови обстоятелства по разследването. Това вероятно ще се случи след няколко месеца.