В късния следобяд все още трафикът по автомагистрала "Хемус" до разклона за Ловеч беше засилен, като на места се бяха образували тапи, съобщиха от пресцентъра на МВР в късния следобяд.

От Агенция "Пътна инфраструктура" уточниха, че поради натоварения трафик на изхода на магистрала"Хемус" в посока Варна, пътуващите могат да използват и пътя Ябланица-Плевен - през Ябланица.

По пътя към Гърция в следобедните часове на местата, където четирилентовият път на автомагистрала "Струма" преминава в двулентов на главен път Е-79, също се образуваха задръствания. На граничните пунктове екпите са подсилени така, че да се осигури оптимален режим на работа и пропускателност, най-вече на ГКПП "Кулата" и "Маказа", увериха обаче от Гранична полиция. 

Засилен трафик имаше и на Дунав мост 1. Към 16 ч. от Румъния са влезли около 5 000 коли с туристи от северната ни съседка. Това са 4-5 пъти повече автомобила от обичайното.

Хаос по "Хемус"

Транспортен хаос и катастрофа на АМ Хемус" в първия почивен ден. Хиляди шофьори попаднаха в капана на 8-километрово задръстване при разклона за Ябланица. Движението беше затруднено до разклона за Велико Търново и Плевен, предаде БНТ.

Шофьори разказаха, че в участъка не е имало нито един полицейски патрул, който да подпомага движението. Автомобилите са се движели с 20 км/час. Налагало се е хората да спират коли в насрещното платно, за да получат информация за трафика.

От МВР заявиха, че е осигурено необходимото полицейско присъствие по главните пътища на страната, а причината за "тапата" е прекалено интензивният трафик.

Инж. Георги Златев от АПИ коментира пред БНР, че в три участъка от магистралата е имало забавяне над 30 минути:

"Може би нервното поведение, което не би трябвало да се наблюдава по пътищата, доведе до една верижна катастрофа при пътен възел Жерково, която забави трафика. Разбира се и установеното разрушение на бетоновата плоча на едно от съоръженията между тунелите "Топли дол" и "Ечемишка" създаде затруднение на автомобилите".

По думите му най-голямо е било забавянето при връзката за включване при Ябланица, но това, което би могло да се направи за организация на движението и ограничаване на автомобилите, които се движат по-бавно, е било направено.

"Изчерпаната пропускателна способност на участъка, който е след автомагистралата, е причината за това забавяне в движението", допълни той.

От МВР увериха, че 180 екипа ще бъдат по пътищата по време на празничните дни.