Първият от 29-те нови трамвая, които доставяме през тази и следващата година, вече пътува към София. Това съобщи в профила си във Фейсбук кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

Вижте снимки

Новите трамваи са част от усилията на Столична община за модернизацията на градския транспорт и мерките за по-чист въздух.

"Благодарение на направени икономии по проекта освен първоначалните 25 трамвая, купуваме и 4 допълнителни", добави Фандъкова.

Плановете на столичната администрация са новите мотриси да се движат по линии 4, 5 и 18.

Кметът на София съобщи още, че от утре се пускат в движение и две нови експресни автобусни линии. Те са с номера 109 и 110 и ще свързват "Бъкстон" и "Лозенец" с Бизнес парка в район "Младост".

Автобусна линия № 109 (ж.к. "Лозенец" - МС "Бизнес парк")

Автобусите ще се движат по маршрут: ж.к. "Лозенец" (обръщателно колело басейн "Спартак"), бул. "Черни връх", "Софийски околовръстен път" (СОП), бул. "Александър Малинов", ул. "Самара", ул. "д-р Атанас Москов", по централното пътно платно на бул. "Александър Малинов" до ул. "Самара" и в локалното пътно платно на бул. "Ал. Малинов" по маршрута на автобуси от линия № 111 до кръгово на бул. "Черни връх" и 'Софийски околовръстен път". При движение по "Околовръстен път" автобусите не преминават през локалните платна на пътна връзка с бул. "Симеоновско шосе".

Автобусна линия № 110 ще се движи по маршрут: от кръстовището на "Околовръстен път" и бул. "Братя Бъкстон" до ул. "Тодор Каблешков", ул. "Тодор Каблешков", бул. "България", "Околовръстен път", бул. "Александър Малинов" (по локално платно до ул. "Самара", след ул. "Самара" в централното пътно платно), по ул. "Проф. Александър Теодоров-Балан", по ул. "Св. Киприян" до обръщателното колело на автобусна линия № 111, обратно до кръстовището ул. "Проф. Александър Теодоров-Балан", централно пътно платно на бул. "Александър Малинов" до ул. "Самара" и в локалното пътно платно по бул. "Ал. Малинов" по маршрута на Автобусите от линия № 111 до "Софийски околовръстен път" и кръстовището с бул. "Братя Бъкстон" до начална/крайна спирка. Линията ще преминава извън локалните платна на "Околовръстен път" в участъка от разклона за лифт "Симеоново" до транспортен възел бул. "България" и "Софийски околовръстен път".