Първият човек с белодробна трансплантация, направена у нас, Мариян Горбан, разказа пред Нова за животоспасяващата операция от болничната си стая, ден преди да бъде изписан.

"Така стана, че станах първият човек в България, на който правят трансплантация на белия дроб. Имам късмет, че съм първи и че мина успешно. Трябваше да направя трансплантация, защото умирах", сподели Горбан.

"Бях нечовек, аз търсех начин да се отърва от този живот, не на шега. Толкова съм благодарен на екипа и на жената, от която получих дроб. Благодарен съм, защото хората дават живот на други хора. Хората трябва да помислят, че след собствената си смърт могат да допринесат за живота на други хора", изтъкна той.

Изписването на пациента

"Изключително благодарен съм на целия екип на болница "Лозенец" и проф. Любомир Спасов за грижите и вниманието. За мен сега животът започва отначало и нямам думи, с които за изразя признателността си към лекарския екип за този втори шанс". Това каза Мариян по време на изписването си на 9 декември, на което присъстваха всички лекари, взели участие в белодробната трансплантация и лечението му.

Трансплантацията

Първата белодробна трансплантация в България бе извършена от екип на Университетска болница "Лозенец", ръководен от д-р Игор Тодораке (Igor Tudorache) от университетската болница в Хановер и проф. д-р Любомир Спасов, съобщи здравното министерство. Трансплантацията продължи около 6 часа, добавиха в съобщение от болницата.

Трансплантацията започна към 22.30 часа на 26 октомври 2019 г. и приключи към 4.30 часа на 27 октомври. Реципиент е 70-годишен мъж с крайна степен на белодробна недостатъчност поради белодробна фиброза.

Извършването на първата белодробна трансплантация изпревари официално обявените планове на министерството, според които такава беше предвидена през 2020-2021 година след обучение на български екипи в Австрия.

Чакащите белодробна трансплантация

Чакащите за белодробна трансплантация в България са 18 и досега единственият им шанс бе тя да се извърши в чужбина, тъй като в България не се извършва. За близо две години трансплантациите на българи бяха спрени в единствената европейска клиника, която ги приемаше - тази в Австрия - поради неуредени отношения с българските власти. Докато приемът на българи бе спрян, няколко пациенти починаха.

През септември т.г. чакащи за белодробна трансплантация и техните близки обвиниха здравния министър Кирил Ананиев, че не може да се справи с проблема с трансплантациите у нас. Асоциация "Пулмонална хипертония" обяви тогава, че започва протест под мотото "Здравни емигранти".

От Асоциацията обвиниха Ананиев и здравното министерство в некомпетентност и незаинтересованост относно здравословното състояние и нуждите на чакащите алтернатива за трансплантация български граждани. Според тях, в държавата ни няма адекватни политики, база и специалисти, което принуждава болните да търсят лечение извън страната, да се превърнат в здравни емигранти и ги лишава от правото им на живот.