Трима души получиха шанс за живот след първата за годината донорска ситуация, съобщиха от Изпълнителна агенция "Медицински надзор".

Тя беше реализирана от медицински екип на Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) - Силистра, с координатор д-р Данчо Данаилов. Това стана възможно, след като на 29 януари близките на изпаднал в мозъчна смърт 73-годишен мъж взеха благородното решение да дарят неговите органи и да дадат шанс за живот на други хора.

След извършване на всички необходими дейности от лекарите в Силистра на 29 януари пациентът е кондициониран и транспортиран в Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) "Св. Марина" - Варна.

На 30 януари по искане на "Медицински надзор" и със съдействието на Министерството на здравеопазването и Министерството на отбраната е организиран полет със самолет "Спартан" с маршрут София - Варна - София.

Екипаж от състава на Военновъздушните сили на Българската армия изпълни успешно задача по осигуряване на въздушен транспорт на два медицински екипа.

Снимка: ВМА

Лекари от Военномедицинска академия (ВМА) и УМБАЛ "Александровска" съвместно с лекари от УМБАЛ "Св. Марина" - Варна извършиха експлантацията на органите.

Снимка: ВМА

Вечерта на 30 януари медицински екипи на УМБАЛ "Александровска" трансплантираха бъбреци на двама мъже - на 43 и 44 години, с хронична бъбречна недостатъчност, избрани с най-голям процент органна съвместимост с донора от общо 6 поканени за оценка от листата на чакащи, посочват от болницата.

43-годишният реципиент на органа е от гр. Пазарджик, на хемодиализнодиализно лечение от 13 години.

Снимка: ВМА

Другият е на 44 години от Плевенска област, на диализно лечение от две години и половина. След интервенцията, трансплантираните са в добро общо състояние и се възстановяват в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на болницата. 

Вижте всички снимки ТУК>>>

Екипът на УМБАЛ "Александровска" изказва искрени съболезнования на близките на починалия мъж и адмирира тяхното хуманно решение да дарят органите му за спасяването на други човешки животи в най-трудния за тях момент, добавят от лечебното заведение.

Лекарите от ВМА трансплантираха черен дроб на 53-годишен мъж.

Снимка: ВМА

Интервенцията продължи стандартно като време - около 6 часа. В момента пациентът се намира в стабилно състояние, коментира проф. Никола Владов, ръководител на трансплантационния екип на ВМА, отбелязват от ВМА.

Ръководството на ВМА изказва своята изключителна благодарност към близките на донорите, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите.

Снимка: ВМА

Благодарим на екипажа на Военновъздушните сили и на колегите от двете лечебни заведения в Силистра и Варна за добрата организация при осъществяване на експлантационния процес, добавят оттам.

Другите органи не са били подходящи за трансплантация, се посочва още в съобщението на Изпълнителна агенция "Медицински надзор".

Успешното реализиране на донорската ситуация е координирано от агенцията и е резултат от съвместна работа на медицинските екипи на четири болници в България.

Снимка: ВМА

Изпълнителна агенция "Медицински надзор" и Министерството на здравеопазването поднасят искрени съболезнования към близките на мъжа и изразяват благодарност и уважение за взетото в тежък за тях момент благородно решение да спасят човешки животи. Благодарност изказваме и на екипите на лечебните заведения и на Военновъздушните сили, ангажирани в процеса по донорство и трансплантация, се посочва още в съобщението на агенцията.

През миналата година в България са реализирани 22 донорски ситуации.

На 2 януари бяха трансплантирани сърце и два бъбрека, след като на 31 декември близките на изпаднала в мозъчна смърт 35-годишна жена взеха благородното решение да дарят нейните органи и да дадат живот на други напълно непознати хора, съобщиха тогава от Изпълнителна агенция "Медицински надзор".