С "Бъдете посланици на мира" се обърна папа Франциск към Цвета Караянчева по време на аудиенцията във Ватикана на българската делегация, водена от председателя на Народното събрание.

Пожеланието Светият отец е отправил заедно с подарък - метална статуетка с изображение на лоза и гълъб с маслинова клонка. Посланието е "Пазете мира, разпространявайте мира", обясни пред журналисти Караянчева.

Радостен съм да Ви посрещна, благодаря за гостоприемството при посещението ми в България, е казал папа Франциск.

Снимки: БТА

Той е споделил, че е впечатлен от уважението, което е видял у нас, към възрастните хора и към децата, като е припомнил за получилите първо причастие по време на визитата му над 200 деца в град Раковски. Папата е отбелязал и задоволството си от уважението на българския народ към традициите. Традицията съхранява бъдещето с поглед към миналото, е посочил папа Франциск.

Той бил силно впечатлен и от срещата си с патриарх Неофит, когото смята за "един човек на вярата, смирението".

На свой ред Цвета Караянчева от името на българския народ е благодарила за посещението на Светия отец в страната ни. Все още отекват в сърцата ни думите Ви за смирение и уважение между хората, е казала тя. Председателят на НС е отбелязала, че в България различните етноси живеят в разбирателство. За нас беше важно отношението Ви към децата и младите хора, посочила още председателката на НС.

Караянчева е разказала на папа Франциск за родния си град Кърджали, където има неделно училище, в което се обучават около 120 деца.

Тя е подарила на Светия отец копие на парламентарния звънец, с който е открито Учредителното събрание, и фототипни издания на Търновската и Сребърната конституция.

Разказах му, че тази година се навършват 140 години от Учредителното събрание и подписването на Търновската конституция. Папа Франциск е върнал жеста като е подарил няколко книги за библиотеката на Народното събрание и речта, която е произнесъл за мир на земята при посещението си у нас.

Снимки: БТА

Цвета Караянчева се срещна и с държавния секретар на Ватикана Негово Високопреосвещенство Кардинал Пиетро Паролин, на когото е подарила копие на златната маска на Терес.

Председателят на парламента поднесе венец пред паметника на Иван Вазов в Рим. По-късно днес тя ще участва в честване на 24 май в базиликата "Сан Клементе", където е предвидено поклонение пред мощите на Светите братя.