На 5 май догодина папа Франциск ще се срещне с патриарх Неофит в рамките на тридневното си посещение в България. След произнасянето на привествените думи в Синодалната палата главата на римо-католическата църква ще разгледа храм-паметника "Св. Алексанъдр Невски". Това съобщи пред bTV западно и средноевропейския митрополит Антоний.

Докато е у нас, светият отец ще посети и град Раковски, където живее най-голямата католическа общност в България. Това ще е част от обиколката на папата на Балканите. След София, той ще отиде в македонската столица Скопие.

"Той е един скромен човек, издигнат на един много сложен пост. Той е индивидуален и излиза извън протокола, в него има детска простота, като, че ли е по-различен от другите папи", така митрополит Антоний описа папа Франциск.

"Европа е християнска и като такава не може да бъде добра почва за интеграция за хората, които изповядват исляма, защото тук има сблъсък между две култури", коментира духовникът терористичния атентат на коледния базар в Страсбург.

По думите на Антоний, при спазване на всички биоетични норми и установяването на мозъчната смърт, може да се пристъпи към даряване на органите. Той припомни, че БПЦ вече излезе с позиция, че  донорството е проява на християнска любов, но за да се даде благословия, има няколко условия.

Митрополитът посочи още, че не одобрява експериментите за първите генетично модифицирани бебета и определи това като вмешателство, защото според него "Бог е установил света премъдро в хармония".