Папа Франциск заяви по време на беседа с млади вярващи от Франция, че сексът е "дар Божи". Пълният текст беше разпространен от пресслужбата на Ватикана.

"Сексуалността и сексът са дар Божи. Няма табута. Това е дар, който Бог ни дава. Той има две цели - да обичаш и да продължиш живота. Това е страстна любов, истинската любов е такава. Страстната любов между мъжа и жената води към вечен живот", казал Светият отец.

Папата цитира Библията, според която Бог е създал мъжа и жената по своя образ и подобие и припомнил думите на Исус Христос, че заради любовта мъжът и жената ще напуснат своите семейства и ще станат "един човек".

"Сексуалността трябва да бъде в тези граници - в любовта между мъжа и жената заради продължението на живота", е казал още главата на Римокатолическата църква.

Папата добавил, че съществува и сексуалност, която е лишена от любов, но тя е само за развлечение.

Междувременно папата разговаря с вокалиста на ирландската група Ю Ту Боно за скандалите, свързани със сексуалните посегателства, в които са замесени духовници по света и по-специално тези, разтърсили ирландската църква. След срещата Боно каза, че папата изпитвал "искрена болка" по този въпрос, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Говорихме за чувствата на папата за това, което е станало в църквата и аз му обясних, че много хора имат усещането, че онези, които извършват издевателствата, са по-защитени от жертвите", каза Боно на пресконференция във Ватикана.

Той каза, че е видял болката, изписана върху лицето на папата, когато е станало дума за този въпрос. "Останах с чувството, че той беше искрен", допълни Боно и нарече папа Франциск "изключителен човек в едно изключително време".

В края на август папата посети Ирландия и там разговаря с осем ирландски жертви на сексуални посегателства. "Толкова страдах", сподели папата по време на разговора с тези осем жертви.

Днес Боно разговаря с Франциск половин час в резиденцията му Санта Марта във Ватикана. С него беше и президентът на аржентинската верига училища Сколас Окурентес. Мрежата действа в Буенос Айрес и бе създадена с активната подкрепа на Хорхе Берголио, който беше архиепископ на Буенос Айрес, преди да стане папа. Днес мрежата има 400 000 държавни и частни училища на пет континента.

Боно пък е съосновател на неправителствената организация Уан, която си е поставила за цел борбата срещу крайната бедност и болестите, които могат да бъдат избегнати по-специално в Африка. Тази организация има 10 милиона членове по света, от които 3 милиона в Африка, и иска да помогне на момичетата, които не ходят на училище, разказа днес Боно.