Отпускат допълнителни над 250 млн. лв. за системата на българското здравеопазване. Ще има увеличение на заплатите на медиците. Това заяви на брифинг министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Със средствата ще се увеличат доходите на всички, които работят в системата. Ще се отпусне финансиране за апаратурното оборудване на системата - закупуване на апаратура, лични предпазни средства и дезинфектанти, стана ясно още по време на брифинга.

С 30% ще се увеличат възнагражденията на хората, които работят на първа линия в епидемията. Сумата ще бъде изплатена със задна дата, като се очаква мярката да продължи да действа и през следващата година. 6000 души ще могат да се възползват от увеличението.

Увеличават се средствата по Наредба 3 - допълнителни 11, 3 млн. лв. От тях 9, 5 млн. лв. ще бъдат допълнително отпуснати 44 лечебни заведения, които са свързани с поддържането на структури, в които се лекуват пациенти с инфекциозни заболявания, в това число и коронавирус. 2 млн. ще бъдат разпределени между болници, в които се лекуват специфични и неспецифични белодробни заболявания, както и за лечебни заведения за психично здраве.

До края на годината ще бъде осигурен допълнителен финансов ресурс в размер на 19 млн. лв. за над 70 общински болници. Целта е да се достигнат минималните прагове, заложени в браншовото споразумение в сектор здравеопазване и увеличаване на възнагражденията в тези лечебни заведения. Обмисля се и повишаване на средствата за работещите в извънболничната помощ.

В НЗОК ще бъдат отпуснати допълнително 126 млн. лв. Те трябва да послужат за увеличаване средно с 10% на всички клинични пътеки, свързани с лечението на пациенти у нас. Увеличението е от 1 август до края на годината.  По думите на проф. Ангелов така ще се увеличат приходите в над 350 лечебни заведения, а така ще могат да се повишат заплатите на медиците.

Медицинските лица, които работят на първа линия ще продължат да взимат до края на 2020 г. допълнително възнаграждение в размер на 1000 лв. До края на годината ще бъдат отпуснати над 100 млн.лв., за да могат работещите да получат бонусите над възнагражденията си, обясни той.

Медиците на първа линия ще получат и ваучери за почивка на стойност 210 лв. По думите на министър Ангелов.

Министерството на здравеопазването е закупило над 300 апарата за дихателна реанимация, разпределени в университетските и държавните болници, като предстои закупуването на още 133 апарата за белодробна вентилация и за общинските болници. Ангелов уточни, че към момента има достатъчно лични предпазни средства и PCR тестове, които могат да стигнат за няколко месеца.