В момента в международен мащаб се събира подписка, с която се настоява за по-строги мерки, които целят да се намали замърсяването, каза експертът от природозащитната организация "За Земята" Евгения Ташева пред Дарик.

По думите й в България са възможни няколко мерки за намаляване на замърсяването на Черно море - чрез забрана на найлоновите торбички за пазаруване, чрез налагане на такса в цената на пластмасовите продукти, която да бъде осезаема за потребителите и чрез въвеждане на депозит за пластмасовите бутилки, което ще ограничи тяхното безразборно изхвърляне.

"Стъклените бутилки имат стойност и парите за тях ни се връщат, когато отново ги занесем в магазина. Същото нещо ако се приложи и за пластмасовите бутилки за еднократна употреба, ще помогне за тяхната събираемост. Ако тяхната стойност в стотинки се върне на потребителя, ще се спре безразборното им изхвърляне, а и ще се събере чиста суровина, която да се рециклира отново в бутилки", обясни Евгения Ташева.

Тя посочи, че има изследвания, че 70% от отпадъците в Черно море са пластмасови и са предимно от туристическата дейност - бъркалки за кафе, чашки, бутилки, торбички и опаковки от бързи храни.

Северният ледовит океан се превръща в сметище >>>


В момента петицията за по-строги мерки срещу замърсяването на моретата вече са подкрепили над 78 000 души, като 800 от тях са българи.

Ларва, която яде найлон, е новата надежда на еколозите >>>